Naturálny jablčný CIDER -CYDR Wyspowy 2015, suchý, 750ml

8.00

100% naturálny jablčný  CIDER

prirodzene fermentovaný, druhotná fermentácia prebieha vo flaši

nefiltrovaný a nepasterizovaný – prirodzene mútny, suchý, jemne šumivý s vlastným CO2, bez prídavného cukru, vody, farbív, stabilizátorov a síry.

Vyrobený z čerstvej jablčnej šťavy odrôd jabľk rastúcich v 70-tych rokoch pochádzajúcich zo sadov v ekologickom poľnohospodárstve v obci Raciechowice (Beskid Wyspowy)

 

Neobsahuje siričitany a konzervačné látky, nepasterizovaný

teplota podávania : 5-10 °C

Skladujte  v tme pri teplote  0- 15 °C

obsah alkoholu : 6,5 %

objem : 750ml

Krajina pôvodu : Poľsko

Popis

Cider (čítaj sajder) je alkoholický nápoj vyrábaný  fermentovaním (kvasením) jablčnej šťavy.  Hoci na jeho výrobu  môžeme použiť akékoľvek jablká , v niektorých regiónoch sa uprednostňujú špeciálne odrody, známe ako cider jablká.

Obsah alkoholu cidra sa mnohokrát líši. Môže mať  menej  než 3% – príkladom je  francúzsky „cidre doux“ – ale napríklad tradičné anglické cidre majú zvyčajne  až 8,5% a viac.  V USA a niektorých častiach Kanady  slovo “cider” znamená nealkoholický jablčný nápoj, porovnateľný s slovenským muštom,  cider s obsahom alkoholu je označovaný ako  “hard cider”.

V Anglicku je cider  mimoriadne obľúbený  hlavne  na juhovýchode. Veľká Británia má najvyššiu spotrebu cidera na obyvateľa,  ako aj najrozvinutejší priemysel.

Cider je  takisto populárny  v Írsku; v Bretónsku (chistr) a v Normandii (cidre), v Asturii (Španielsko) (sidra), v Rheinland-Pfalz a  ďalších regiónoch Nemecka (Viez alebo Apfelwein) ako aj v Baskicku (sagardoa).

Chuť a vzhľad jednotlivých ciderov sa  mnohokrát značne  líši. Podobne ako v prípade kvalitných vín, základné členenie deli cidre na  suché a sladké.  Zovňajškom môžu byť  kalné s usadeninou na dne, alebo  úplne priezračné. Farebné spektrum sa pohybuje od slabožltej cez oranžovú až po hnedú. Široká škála odlišností je spôsobená prenikaním čiastočiek medzi lisovaním a  kvasením. Cidre môžu byť  sýtené a nesýtené, prevažujú však sýtené.

Moderné komerčné cidere  pripomínajú šumivé vína,   tradičnejšie značky malých a stredne veľkých výrobcv sú skôr tmavšie a kalnejšie, majú výraznejšiu jablkovú chuť, a väčšinou aj vyšší obsah alkoholu. Najrozšírenejší je takmer bezfarebný biely cider  (obsah alkoholu 7-8%).