Popis
Tibetská huba- kefírové zrná (TIBETAN MUSHROOM)
podľa legendy daroval kefír príslušníkom ortodoxnej cirkvi Ahalov prorok Mohamed. Aby sa “Prorokových zŕn” nezmocnili neveriaci a nestratili svoju moc a silu, boli prísne strážené pred cudzincami a predávané z generácie na generáciu a pokladané za súčasť kmeňového bohatstva. Traduje sa, že cudzinci mohli ochutnať len hotový nápoj, ale samotná kefírová kultúra ostávala zahalená kaukazským tajomstvom po dlhé tisícročia. Dôvod, prečo obyvatelia Kaukazu používali Tibetské kefírové zrná bol najmä ten, že im pomáhal uchovávať mlieko (kozie, kravské, iné) bez chladničiek v kožených vakoch. Možno aj práve vďaka mliečnemu kefíru sa kaukazskí ľudia dožívali extrémne vysokého veku.
Kefírové zrná majú veľmi priaznivé účinky, ktoré boli dokázané aj vedeckými štúdiami. Priaznivé účinky kefíru, ktoré môže spôsobiť na ľudské zdravie, sú nasledovné:
- mimoriadne stimuluje výkonnosť imunitného systému,
- zvyšuje odolnosť voči vírovým ochoreniam,
- zamedzuje hnitiu potravy v tráviacom trakte,
- zabraňuje zápche a veľkej plynatosti,
- zamedzuje premnoženiu kvasiniek a baktérií,
- majú pozitívny vplyv na rôzne neprenosné civilizačné ochorenia.
Čo je na kefíre tak dobré?
zamedzuje zhromažďovaniu a hnitiu potravy v črevách, odkysluje organizmus (i keď je chuťovo kyslý , vyvoláva zásaditú reakciu organizmu) , produkuje enzymy , ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky , rozkladá ťažko stráviteľné látky (rozkladá napr. laktózu v mlieku a preto ty pre koho je mlieko ťažko stráviteľné , nemávajú s mliečným kefírom problémy). V tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať s rôznymi nežiadúcimi premnoženými kvasinkami, baktériami a virmi, stimuluje imunitný systém.
Typické zloženie klasického mliečného kefíru:
Lactobacilli
Lb.acidophilus | Lb.brevis | |
Lb.cellobiosus | Lb.delbrueckii subsp. bulgaricus | |
Lb.parakefir sp. nov | Lb.lactis | |
Lb.fructivorans | Lb.helveticus subsp. lactis | |
Lb.kefiri | Lb.kefiranofaciens | |
Lb.plantarum | Lb.plantarum | |
Lb.paracasei subsp. paracasei | Lb.delbrueckii subsp. actis | |
Lb.hilgardii | Lb.kefir granum sp. nov | |
Lb.casei subsp.rhamnosus | Lb.casei subsp.pseudoplantarum | |
Streptococci / lactococci
Lactococci lactis subsp. lactis | Lc. lactis var. diacetylactis | Lc. lactis subsp. moris |
Streptococci salivarius subsp. thermophilus | Strep. lactis | Enterococcus durans |
Leuconostoc cremoris | Leuc. mesenteroides |
Kvasinky
Candida kefir | C.pseudotropikalis | C.rancens |
C.tenuis | Kluyveromyces lactis | Kluyveromyces marxianus var. marxianus |
K.bulgaricus | K.fragilis / marxianus | Saccharomyces subsp. Torulopsis holmii |
Saccharomyces lactis | Sacc.carlsbergensis | Sacc.unisporus |
Debaryomyces hansenii | Zygosaccharomyces rouxii |
Acetobakterie Acetobakter aceti A.rasens
viac na : http://e-umami.sk/mliecny-kefir-a-kefirove-zrna-tibetan-mushroom/?v=7e2e743ffc3a