Tibetské kefírové zrná 15+5g =20g

7.00

Tibetské kefírové zrná (TIBETAN MUSHROOM) 20 g

Tibetský kefít patrí k najstarším a určite aj k najbezpečnejším potravinám sveta.

Kefírová kultúra pochádza z Kauzazských hôr a tiež z opátstva v Tibete , je viac ako 5000 rokov stará.

Ako si môžeme kefír pripraviť ?

Na jeden hrnček kefíru potrebujeme tieto suroviny:

– 20 g kefírových zŕn /približne jedna polievková lyžica/

– 0,33 litra  čo najkvalitnešieho čerstvého mlieka …. ideálne čerstvé z mliekomatu

Postup: Kefírové zrná ihneď po doručení vyberieme z prepravnej nádobky a dobre prepláchneme vodou zbavenou chlóru.

Na prípravu kefíru použijeme :

  • sklenenú nádobu  0,7 l ( mala by byť dosť veľká , aby zostala časť nádoby prázdna, dobre poslúži  zavárací pohár ).
  • do nádoby nalejeme cca 0,33 litra  surového kravského mlieka (mlieko by malo mať teplotu približne 20°C, ale môžeme použiť aj studené z chladničky)
  • do mlieka nasypeme prepláchnuté kefírové zrná, a tak necháme 24 hodín až 48 hodín fermentovať pri izbovej teplote.
  • nádobu je potrebné zakryť , aby do nej nepadali nečistoty a nepriťahovalo to hmyz. Čím teplejšie počasie, tým rýchlejšia fermentácia.
  • v priebehu dozrievania občas zrná premiešame umelohmotnou alebo drevenou lyžicou, aby sa k zrnám dostalo nespracované mlieko – pokiaľ necháme nádobu len tak stáť, môže sa výsledný nápoj rozdeliť na srvátku a kefír, ale to nevadí, pretože sa to dá opäť rozmiešať.

Ako poznáme či je už kefír hotový ? Keď nádobu nakloníme tak, aby sa obsah rozlial po stenách , zostane na stene nádoby typický kefírový povlak, ktorý keď odteká, vytvára akoby riečne korýtka. Je hustejší ako mlieko. Alebo uvidíme, ako je mlieko rozdelené na srvátku a zrazeniny. Časom si určite nájdeme svoj ideálny spôsob. Keď je kefír hotový, má správnu konzistenciu i vôňu. Vezmeme sitko a precedíme obsah do inej nádoby, z ktorej kefír hneď skonzumujeme alebo ho uložíme do chladničky. Kefírovú hubu vložíme späť do vypláchnutej nádoby a zalejeme  čerstvým mliekom. Takto proces nonekonečna opakujeme.

Pri príprave je nutné Nepoužívať kovové predmety . Nevystavovať kefír vysokým teplotám, čistiacim prostriedkom a huba nesmie prísť do kontaktu s chlórovou vodou. Pri nesprávnej manipulácii s hubou, môže dôjsť k jej znehodnoteniu, kefír začne nepríjemne zapáchať a v žiadnom prípade ho nekonzumujeme.

Príprava kefíru II.

Pokiaľ máte radšej hustejší kefír a nevadí, že to bude trvať dlhšie, môžete kefír fermentovať v chladničke. Pomalšia fermentácia vytvára hustejší kefír, čo mnohým ľuďom viac vyhovuje. Znamená to, že postupujeme pri príprave rovnako len s tým rozdielom, že nádobu dáme fermentovať do chladničky. Trvá to asi tak týždeň , kým kefír dozrie. Tiež je možné kombinovať obe metódy – začať asi tak 12 – 24 hodín pri izbovej teplote, a potom nádobu so zrnami a mliekom dať do chladničky.

Upozornenie pre vodičov: v kefíre sa vytvára počas kvasenia malé množstvo alkoholu.

Balenie:  obsah zŕn min. 20g . Dávka je určená na objem cca 0,33 l mlieka.

Pri dobrej starostlivosti a použití kvalitného kravského mlieka sa kefírové zrná rýchlo množia. Behom pár týždňov sa objem zŕn znásobí.

Naše zrná sú odchované v tom najkvalitnejšom nepasterizovanom BIO kravskom mlieku.

Samostatné kefírove zrná zasielame VÝLUČNE  PRIORITNE dobierkou prostredníctvom Slovenskej pošty 

Popis

Tibetská huba alebo tibetské kefírové zrná (TIBETAN MUSHROOM).

Legenda hovorí, že kefír daroval príslušníkom ortodoxnej cirkvi Ahalov prorok Mohamed.

Aby sa “Prorokových zŕn” nezmocnili neveriaci a nestratili tak svoju moc a silu, boli prísne strážené pred cudzincami a predávané z generácie na generáciu a pokladané za súčasť kmeňového bohatstva. Hoci sa traduje, že cudzinci mohli ochutnať len hotový nápoj, však samotná kefírová kultúra ostávala zahalená kaukazským tajomstvom po dlhé tisícročia. Dôvod, prečo obyvatelia Kaukazu používali Tibetské kefírové zrná bol najmä ten, že im pomáhal uchovávať mlieko na dlhšiu dobu (kozie, ovčie, kravské a iné) bez chladničiek iba v kožených vakoch. Možno aj práve vďaka mliečnemu kefíru sa kaukazskí ľudia dožívali tak extrémne vysokého veku.

Fermentovanie mlieka s pomocou Kefírových zŕn ( mliečne kvasenie ) má veľmi priaznivé účinky na trávenie a ľudský organizmus. Výsledky boli dokázané aj vedeckými štúdiami. Priaznivé účinky kefíru, a jeho vplyvy na ľudské zdravie, sú nasledovné:

  • mimoriadne stimuluje výkonnosť imunitného systému,
  • zvyšuje odolnosť voči vírovým ochoreniam,
  • zamedzuje hnitiu potravy v tráviacom trakte,
  • zabraňuje zápche a veľkej plynatosti,
  • zamedzuje premnoženiu kvasiniek a baktérií,
  • majú pozitívny vplyv na rôzne neprenosné civilizačné ochorenia.

Lepšia stráviteľnosť a chuť.

Fermentácia je starobylý spôsob spracovania potravín, ktorý umožňuje ľuďom získať všetky pozitívne látky z inak nestráviteľných alebo ťažko stráviteľných potravín.

Fermentácia zvyšuje výživovú hodnotu potravín tým, že premieňa zložitejšie látky na jednoduchšie, a tým ich robí pre človeka stráviteľnejšími.

Prečo je kefír taký dobrý?

pretože zamedzuje zhromažďovaniu a hnitiu potravy v črevách, odkysluje organizmus (hoci je chuťovo kyslý , vyvoláva zásaditú reakciu organizmu), produkuje enzýmy, ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky. Rozkladá ťažko stráviteľné látky (napr. laktózu v mlieku a aj pre koho je mlieko ťažko stráviteľné, nemáva s mliečným kefírom problémy).V tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať aj s rôznymi nežiadúcimi premnoženými kvasinkami, baktériami a vírusmi, stimuluje imunitný systém.

Typické zloženie klasického mliečného kefíru:

Lactobacilli

Lb.acidophilus Lb.brevis
Lb.cellobiosus Lb.delbrueckii subsp. bulgaricus
Lb.parakefir sp. nov Lb.lactis
Lb.fructivorans Lb.helveticus subsp. lactis
Lb.kefiri Lb.kefiranofaciens
Lb.plantarum Lb.plantarum
Lb.paracasei subsp. paracasei Lb.delbrueckii subsp. actis
Lb.hilgardii Lb.kefir granum sp. nov
Lb.casei subsp.rhamnosus Lb.casei subsp.pseudoplantarum

Streptococci / lactococci

Lactococci lactis subsp. lactis Lc. lactis var. diacetylactis Lc. lactis subsp. moris
Streptococci salivarius subsp. thermophilus Strep. lactis Enterococcus durans
Leuconostoc cremoris Leuc. mesenteroides

Kvasinky

Candida kefir C.pseudotropikalis C.rancens
C.tenuis Kluyveromyces lactis Kluyveromyces marxianus var. marxianus
K.bulgaricus K.fragilis / marxianus Saccharomyces subsp. Torulopsis holmii
Saccharomyces lactis Sacc.carlsbergensis Sacc.unisporus
Debaryomyces hansenii Zygosaccharomyces rouxii

Acetobakterie Acetobakter aceti A.rasens

viac na : http://e-umami.sk/mliecny-kefir-a-kefirove-zrna-tibetan-mushroom/?v=7e2e743ffc3a

Samostatné kefírove zrná zasielame VÝLUČNE  PRIORITNE dobierkou prostredníctvom Slovenskej pošty 

Cena poštovného a balného je vo výške 7 eur.