Mliečny kefír a Tibetské kefírové zrná (TIBETAN MUSHROOM)

Hovorí sa, že ak sa chcete dožiť viac ako 100 rokov, mali by ste piť mliečny kefír pochádzajúci z Kaukazských hôr, pretože je nesmierne bohatý na priaznivé probiotické kultúry. Kefír a jeho konzumácia siaha do viac ako 5000 ročnej histórie a dokonca sa okolo neho tradujú aj rôzne legendy. Vraj ide o Prorokove zrná“, ktorých sa nesmú zmocniť neveriaci kvôli ich blahodarnosti na ľudské zdravie. Na jeho jednoduchú  a autentickú prípravu potrebujete  len dve  naturálne a overené suroviny – Kvalitné surové kravské mlieko  a Tibetské kefírové zrná.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tibetské kefírové zrná

Čo sa Kaukazu týka , tak podľa legendy daroval kefír príslušníkom ortodoxnej cirkvi Ahalov prorok, Mohamed. Kvôli povere , že “Prorokové zrná” ztratia svoju moc a silu pokiaľ by sa ho zmocnili neveriaci , bol prísne strážený pred cudzincami a bol predávaný z generácie na generáciu a pokladaný za súčasť kmeňového bohatstva. Traduje sa, že cudzinci mohli ochutnať len hotový nápoj, ale samotná kefírová kultúra ostávala zahalená kaukazským tajomstvom po dlhé tisícročia. Dôvod, prečo obyvatelia Kaukazu používali kefírové zrná bol najmä ten, že im pomáhal uchovávať mlieko (kozie, kravské, iné) bez chladničiek v kožených vakoch. Možno aj práve vďaka mliečnemu kefíru sa kaukazskí ľudia dožívali extrémne vysokého veku.

Množstvo moderných chorôb priamo súvisí s príjmaním nekvalitnej – modernej (prechemizovanej ) stravy  a následne s jej  zlým trávením a prípadne aj zápchou.

Domnievame sa, že kefírové zrná by mali byť povinnou „výbavou“ každého človeka, ktorého zaujíma prevencia, zdravie, vitalita a silný imunitný systém seba i svojej rodiny. Zistite ako môže aj vašu kvalitu života zlepšiť tento malý zázrak.

Neskôr okolo 19. storočia, kedy sa kefír dostal do celého sveta, sa o jeho účinky začali zaujímať aj rôzni odborníci. Vznikli rôzne publikácie a vedecké štúdie o pozitívnych účinkoch kefíru, ktorý sa stal oprávneným hitom zdravej výživy.

AKÉ MÁ ÚČINKY MLIEČNY KEFÍR

Mliečny kefír je nápoj, ktorý sa vytvorí kvasením kefírovej kultúry. Ide o zrná, ktoré majú mazľavú konzistenciu bielej farby (niečo ako malý biely karfiol) a jeho hlavnou zložkou potravy je mliečny cukor laktóza, ktorý sa v mlieku nachádza v koncentrácii zhruba 2 – 8 %.

Z nasledovnej tabuľky si môžete pozrieť aké probiotické baktérie obsahuje mliečny kefír po zakvasení. Tieto baktérie majú veľmi dôležitý pozitívny účinok na naše zdravie a možno práve kvôli týmto baktériám má kefír svoju zaujímavú kyslú chuť.

zoznam probiotickych bakterii kefir, vlado zlatos

Kefírové zrná majú veľmi priaznivé účinky, ktoré boli dokázané aj vedeckými štúdiami. Priaznivé účinky kefíru, ktoré môže spôsobiť na ľudské zdravie, sú nasledovné:

  • mimoriadne stimuluje výkonnosť imunitného systému,
  • zvyšuje odolnosť voči vírovým ochoreniam,
  • zamedzuje hnitiu potravy v tráviacom trakte,
  • zabraňuje zápche a veľkej plynatosti,
  • zamedzuje premnoženiu kvasiniek a baktérií,
  • môže riešiť aj rôzne kožné problémy jeho externým použitím priamo na pokožku (ekzémy, vyrážky, iné)
  • a môže mať aj pozitívny vplyv na rôzne neprenosné civilizačné ochorenia.

 

kefírové zrná, vlado zlatoš, imunita

Za najdôležitejšiu výhodu, ktorú vám mliečny kefír poskytuje, považujeme podporu imunity a odolnosť voči rôznym vírovým ochoreniam.

Korene nášho zdravia sú ukryté práve v tráviacom trakte. Prečo?

Každý imunitný systém má svoju kapacitu – množstvo „vojakov“ pripravených na boj s „votrelcami„. Vedci len nedávno zistili, že celých 80% imunitného systému žije v tráviacom trakte. Ten reprezentuje najväčšiu plochu v ľudskom tele – viac ako 200 metrov štvorcových. Imunitný systém sa skladá okrem iného zo sto biliónov baktérií, čo je desaťkrát viac, ako množstvo všetkých buniek v celom tele. To je v podstate jedno obrovské spoločnestvo, ďaleko väčšie ako to, v ktorom žijeme my ľudia.

 

Čo je na kefíre tak dobré?

  • zamedzuje zhromažďovaniu a hnitiu potravy v črevách
  • odkysluje organizmus (i keď je chuťovo kyslý , vyvoláva zásaditú reakciu organizmu)
  • produkuje enzymy , ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky
  • rozkladá ťažko stráviteľné látky (rozkladá napr. laktózu v mlieku a preto ty pre koho je mlieko ťažko stráviteľné , nemávajú s mliečným kefírom problémy).
  • v tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať s rôznymi nežiadúcimi premnoženými kvasinkami, baktériami a virmi, stimuluje imunitný systém.

Čo všetko si môžeme pomocou kefíru liečiť ?

  • Choroby nervov
  • vnútorné choroby
  • bronchiálne katary
  • všetky sklerózy
  • infarkt myokardu
  • ochorenie žlčníka, pečene, ľadvin
  • infekčnú žltačku
  • žaludočné a črevné chorenia, hnačky, zápchu
  • ochorenia krvy
  • vyrážky, ekzémy,
  • candida (kvasinky).

No a pretože kefír zlepšuje imunitu a vitalitu organizmu , tak sa z akoukoľvek chorobou lepšie vysporiadame a množstvu chorobám sa vyhneme.

Čím je imunitný systém viac namáhaný, tým mu zostáva menej kapacity na vyrovnávanie sa s ďalšími nepriaznivými vplyvmi okolia i vlastného prostredia. Udržať si optimálne zdravie preto znamená starať sa zodpovedne o svoju tráviacu sústavu. A práve mliečny kefír je možno jeden z najdôležitejších nástrojov, ktorý vám tento cieľ pomáha dosahovať.

 

Potraviny s príbehom  www.e-umami.sk 2016