Pannonhalmi HEMINA biele suché opátske víno 2023

13.50

HEMINA – Suché biele víno rok 2023

Chardonnay dozrievané vo viackrát používaných drevených sudoch, ktoré pekne dopĺňa pinot blanc, vyzretá ovocnosť viognieru a živšia kyslosť sauvignonu blanc.

Kategória : Biele – barrique

Cuvée z odrôd 50% Chardonnay, 20% Rulandské bile, 15% Sauvignon Blanc a 10% Viognier

Vinárstvo : Pannohalmi Apátsági Pincészet

Krajina pôvodu : Maďarsko

Obsah alkoholu : 14,5%

Objem : 0,75 l

Popis

Hemina – vaša porcia vína od Boha

Špeciálna cena VinAgora za najkreatívnejšiu značku

Hemina, názov burgundskej zmesi vinárstva Pannonhalma Archabbey Winery odkazuje na množstvo – ale nemyslite si na liter alebo pintu alebo na iné jednoduché merné jednotky. Hemina je množstvo vína, ktoré považujete  za vhodné pre vás – ako to radil svätý Benedikt, zakladateľ benediktínskeho rádu. Teraz etiketa vína získala špeciálnu cenu na medzinárodnej súťaži vín VinAgora. Zaslúžene, gratulujeme!

„Hemina je správne denné množstvo vína – ak ho vypijete, nájdete Boha, ale nestačí to na to, aby ste boli zraniteľní voči diablovmu pokušeniu .“ Podľa vysvetlenia tímu vinárstva pravidlo svätého Benedikta nedefinuje presnú sumu, zrejme preto, že bol vtipným teológom, ktorý bral do úvahy rôznorodý metabolizmus rôznych jedincov. Hemina je však definovaná podľa niektorých iných zdrojov, hovoria, že ide o starorímsku jednotku objemu kvapaliny: 0,274 litra. Napriek tomu, ako zdôraznil Peter Züllig na Wein.Plus, „miera heminy  sa  znovu a znovu menila, najmä tam, kde je stále súčasťou stolovej tradície, v mnohých kláštoroch“.  Pravdepodobne mnohí z nás preferujú prvé vysvetlenie, ktoré hovorí, že hemina je nedefinovaná jednotka, ktorá ponecháva rozhodnutie na nás…

Pannonhalmi Hemina 2021 – VinAgora gold

Vzrušujúci príbeh a ohromujúca etiketa by nestáli za veľa bez vynikajúceho vína vo fľaši. Ale Hemina nepochybne spĺňa očakávania, ktoré vzbudil. Zmes je vyrobená z 50 % Chardonnay , 20 % Pinot Blanc, 15 % Sauvignon Blanc a 15 % Viognier . Biologicky zrelé hrozno rôznych odrôd sa zbieralo oddelene. Po odstopkovaní hrozna sa bobule najprv vybrali optickou triedičkou a následne vylisovali, vyčistená šťava sa vložila do 500 litrových sudov z maďarského dubu na kvasenie. Taktiež jablčno-mliečna fermentácia prebiehala v sudoch a jemné kaly  sa pravidelne premiešavali už 6 mesiacov, aby sa zvýšila komplexnosť vína a obohatili jeho arómy.

„Základom vína je Chardonnay a Rulandské biele, ktoré zaisťujú plné telo a krémovú štruktúru, zdobené vápenatou mineralitou a jemnými tónmi vyzrievania v použitých sudoch a obohatené živou ovocnosťou Viognier a živou kyselinkou Sauvignon blanc. Ide o komplexné a bohaté víno, ktoré sa môže rozvíjať aj starnutím vo fľaši.“