Olivový BIO olej extra virgin, SERRATA 0,5% 500 ml

7.49

Najvyššia kvalita olivového oleja získaného priamo z olív iba mechanickými prostriedkami.

Zloženie: 100%  extra panenský BIO olivový olej z prvého lisovania

Skladovať na suchom a chladnom a tmavom mieste.

Po každom použití dobre uzavrieť.

Pri nízkych teplotách,  sa môže olej zakaliť to je prirodzený proces, ktorý nemá vplyv na kvalitu výrobku. Olivový olej znovu získa svoju normálnu konzistenciu pri izbovej teplote.

Maximálna kyslosť: 0,5%

Objem : 500 ml

krajina pôvodu : Portugalsko

Popis

Panenské oleje sú lisované za studena pri teplote do 50 °C. Najkvalitnejší je Extra panenský olivový olej (Extra virgin, Extra vergine). Musí mať aciditu (voľnú kyslosť) maximálne 0,8 percenta. Špičkové oleje sa lisujú bez kôstok.

Ako spoznáte kvalitu?

Kvalitný olivový olej spoznáte podľa miery jeho kyslosti (acidity). Táto vlastnosť označuje množstvo mastných kyselín v oleji. Nízka kyslosť značí, že olej pochádza z kvalitných plodov a bol spracovaný vhodným a šetrným spôsobom. Ak je acidita uvedená na obale nižšia ako 0,8%, držíte v rukách kvalitný olivový olej. Ak olej nemá na etikete túto informáciu, môže sa jednať o „švindeľ“

História olivového BIO oleja

História konzumácie olivového oleja je tak stará, ako sa objavujú poznatky o spracovaní plodov tohto vzácneho stromu. Je preukázané, že spracovávanie olív na olivový olej siaha aspoň 5000 rokov dozadu. No až v modernej dobe sa podarilo preukázať skutočný vplyv na ľudské zdravie a neoceniteľnú rolu vo výžive.

Olivový BIO olej je najunikátnejší z olejov a môžeme ho konzumovať v surovom stave bez akejkoľvek úpravy. Zachováva potrebné vitamíny, vzácne mastné kyseliny a ďalšie výživové látky. Pre vysoký obsah antioxidantov, pravý olivový olej je skutočne vzácny pomocník k pevnému zdraviu, pomáha totiž chrániť bunky pred účinkami – oxidáciou voľných radikálov. Membrána buniek obsahuje mastné kyseliny, ktoré sú veľmi náchylné na poškodenie voľnými radikálmi. Pri nedostatočnej výžive nie sú bunky dostatočne flexibilné a zvyšuje sa ich náchylnosť na poškodenie. Pri reakcii voľných radikálov sa vytvárajú nebezpečné peroxidy lipidov (tukov), ktoré vedia bunku zabiť (vysušiť). Pravý olej obsahuje množstvo poly-fenolov, vitamín E a ďalšie vzácne antioxidanty.

Čo je to vlastne pravý olej?

Z histórie vieme, že najlepší olivový olej sa získaval najjednoduchšie – priamo z olív ručným zberom, pričom olivy sa šetrne prenášali, aby nedošlo k rozmliaždeniu a boli spracované takmer ihneď – predchádzalo sa tak fermentovaniu olív, teda jeho zničeniu – vznikla by nechutná zmes kyslej chuti s poškodenými chemickými atribútmi. Správna starostlivosť pred lisovaním zaručuje vysokú kvalitu – olivy sa umývajú, listy a stonky sú odstránené a až potom je dávka olív lisovaná. Všetok olej, ktorý sa získa bez použitia tepla, horúcej vody alebo rozpúšťadiel sa nazýva panenský olej.

Aký je potom extra panenský?

Je to vlastne prvý výlisok oleja, ktorý dosahuje najlepšiu chuť a hlavne, pochádza z tých najzrelších olív. Problém dnešnej doby je ziskuchtivosť producentov, a preto vytvárajú zmesi olejov z najkvalitnejších odrôd a podpriemerných odrôd. Dokonca sa nehanbia použiť prefiltrovaný čistený olej, len aby dosiahli požadované zloženie.

Prvá vlastnosť extra panenského oleja je pôvod – pravý olivový olej sa získava vždy len z prvého výlisku, pri ktorom sa testuje prítomnosť voľnej kyseliny olejovej. Meria sa chemické zloženie a olej sa priradí tiež podľa chute.
No ten najvhodnejší pre ľudí je extra panenský. Pre porovnanie, je to, ako keby ste vytláčali šťavu z jabĺčiek, ale do lisu sa rozhodnete dať len zrelé a šťavnaté jablká. Vtedy je to extra šťava, najlepšia z najlepšej. No keď sa pekné jablká minú, prídu na rad ostatné jablká – jemne obúchané, jemne kyslé, poprípade nie až také červené, aké sú tie extra.

Kyslosť

Oleje delíme podľa kyslosti /prítomnosť degradovanej kyseliny olejovej, v percentách/:

  • Extra panenský  < 0,8 %
  • Panenský < 2,0 %
  • Obyčajný  < 3,3 %

Kyslosť teda určuje stav „rozkladu“ olív pred získavaním oleja – je to vlastne stupeň oxidácie.

Nie nadarmo sa olivový olej nazýva tekuté zlato. Jeho pozitívne účinky sú ospevované od dávnych čias. Ako však rozoznáte kvalitný olivový olej od nekvalitného? Mnohí z nás si myslia, že pomenovanie „extra panenský“ automaticky znamená „kvalitný“. Nie vždy je to pravda!

Je dôležitejšie zdravie alebo cena?

Na trhu akoby sa roztrhlo vrece s množstvom produktov, ktoré sa chvália prívlastkom „zdravé“. Možno ste sa aj vy prechádzali uličkami supermarketu s predsavzatím, že idete urobiť niečo dobré pre vaše zdravie. Starostlivo ste naložili do košíka okrem iného aj olivový olej. Ani vo sne vás však nenapadlo, že olivový olej, ktorý nakupujete, vôbec nemusí byť výhrou. Jednou z možností, ako priniesť viac zdravia a lahodnej chuti na váš stôl, je dobre si vybrať.