BRYNDZA 1787 BIO – RAW 4x250g

20.00

BRYNDZA 1787 je vyrobená:

  • z čerstvého, nepasterizovaného BIO ovčieho mlieka, pôvodných slovenských, chránených a ohrozených plemien oviec Zošľachtená Valaška, chovaných tradičným pastevným spôsobom v ekologickom režime v chránenom území NATURA 2000 a  v Národnom parku Nízke Tatry v nadmorskej výške 900 – 1.400 m n.m.
  • z nasýteného soľného roztoku nerafinovanej a nejodizovanej morskej soli, ručne spracovanej podľa 700 rokov starých tradičných metód. Prírodné dedičstvo s chráneným označením pôvodu (CHOP) z chráneného územia Národného parku PIRAN v Slovinsku.
  • zo syridla živočíšneho pôvodu, vo forme pasty z teľacích, jahňacích a kozľacích žalúdkov od talianskej rodinnej spoločnosti Caglificio Clerici s tradíciou výroby od roku 1872
  • Horský výrobok
  • Prezídium Slow Food, https://www.fondazioneslowfood.com/en/slow-food-presidia/bryndza-1787/
Tešte sa a objavte autentickú chuť nášho Slovenského zlata a probiotického zázraku prírody.

Zloženie:  mäkký plnotučný nezrejúci syr vyrobený zo surového (nepasterizované) BIO ovčieho mlieka, nerafinovaná nejodizovaná morská soľ, živočíšne syridlo.

Obsah: sušina min.40 % hmotnosti, tuk v sušine min.40 % hmotnosti, morská soľ max. 1.8 %.

Balenie  : 4 x 250g  vákuovo zabalené.

Skladovanie : takto vákuovo balenú bryndzu je možné skladovať pri teplote do + 6 °C,  alebo v mrazničke a po rozmrazení  použiť ako čerstvú bryndzu

Dátum doporučenej spotreby je uvedený na obale.

Krajina pôvodu: Slovenská republika

Popis

Bryndza 1787 – pravá slovenská ovčia 

Bryndza 1787 sa zaraďuje medzi tzv. funkčné potraviny, ktoré nielenže nasýtia, ale aj pozitívne ovplyvnia naše zdravie.

Bryndza 1787  je vyrobená remeselne a autenticky, podľa pôvodných receptúr  p.Vagača z roku 1787, zrením hrudkového syra z nepasterizovaného BIO ovčieho mlieka. Takto vyrobená bryndza je bohatým zdrojom kvalitných bielkovín, minerálov, vitamínov B-komplexu, konjugovanej kyseliny linolovej, ktorá okrem iného odbúrava tuky z tela. Obsahuje 30 druhov mliečnych baktérii a kvasiniek. Tieto „dobré“ mliečne baktérie zachovávajú všetky zdraviu prospešné mikroorganizmy, ktoré produkujú rôzne kyseliny, najmä kyselinu mliečnu a látky zabíjajúce choroboplodné baktérie.

Pravá ovčia bryndza bola klinicky testovaná na fakulte Univerzity Komenského v Bratislave pod vedením Prof. Libora Ebringera. Výskumy dokazujú, že táto bryndza funguje ako probiotická bomba, pretože v 1 g bryndze sa nachádza až 1 miliarda dobrých mikroorganizmov. Pravá slovenská bryndza má liečivé a blahodarne účinky na naše zdravie pri prevencii rakoviny, cievnych ochorení (infarkt myokardu, mozgová príhoda), zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke, alergických ochoreniach, posilňuje imunitu a znižuje krvný tlak ako aj hladinu cholesterolu v krvi, má antisklerotické účinky.

Kedysi sa bryndza vyrábala iba na salašoch výlučne z ovčieho mlieka.

Priemyselná výroba je vo svojej podstate taká istá, aj keď dnes sa robí väčšina bryndze nielen z ovčieho, ale aj z kravského hrudkového syra. Z každého je v nej päťdesiat percent. Možno si myslíte, že je to novinka posledných rokov, no nie je. Takto ju začali miešať už dávno. Rozdiel je tiež v tom, že dnes sa mlieko pred spracovaním na syr pasterizuje. Nepasterizovaná je autentická a vzácna.Tento proces ho zbaví nielen prípadných nežiaducich baktérií, ale aj tých užitočných. Stratí sa tiež veľa enzýmov a rôznych biologicky aktívnych látok. Legislatíva upravovala výrobu bryndze už v roku 1927 a potom ešte v roku 1937. Ovčia bryndza sa vtedy pančovala kravským hrudkovým syrom a niektorí výrobcovia sa proti tomu postavili. Preto štát stanovil pravidlá, ktoré v hrubších rysoch platia i dnes. Stále je pravdou, že najkvalitnejšia bryndza je z čisto ovčieho mlieka. Zároveň je aj najdrahšia, veď cena ovčieho mlieka je oveľa vyššia ako kravského. Kým za kravské zaplatia mliekári dvadsaťpäť centov, za ovčie musia dať aj viac ako euro.

Stará pravda hovorila o tom, že ovce v zime nedoja. Aj toto sa pomaly začína meniť, už sú stáda, ktoré majú mlieko aj v zime. Pre bryndziarov nie je dnes na trhu problém zohnať čerstvé ovčie mlieko aj počas zimy.

Najznámejší obhajca tradičnej výroby bryndze a uznávaný mikrobiológ profesor Libor Ebringer tvrdil: „Jedzte bryndzu, budete zdravší.“

Pravá bryndza lieči

„Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu cholesterolu. Má na zdravie pozitívne účinky pri prevencii rakoviny, cievnych ochorení (infarkt myokardu, mozgová príhoda), zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke, posilňuje imunitu a znižuje dokonca krvný tlak“, zdôraznil jej fantastické vlastnosti profesor Ebringer.

„Výsledky výskumu potvrdili, že pri spracovávaní podľa pôvodných receptúr sa v pravej bryndzi premnožujú „dobré“ mliečne baktérie a tieto produkujú rôzne kyseliny a látky podobné antibiotikám, ktoré zabíjajú choroboplodné baktérie.