Vanilka pravá – Burbon L 16-17cm

6.00

Vanilkové struky z Madagaskaru v Gurmet kvalite majú dĺžku 16-17 cm.

Majú plnšie tvary a čierne sfarbenie bez škvŕn a vád. Sú kvality A (NFN). Sú pestované na Madagaskare.
Pri pestovaní neboli použité umelé hnojivá a pesticídy. Bez BIO certifikátu.
Obsah vanilínu: 2,1 %
Vlhkosť: 28-32%
Záručná doba min. 12 mesiacov je vyznačená na obale. Neskladujte v chladničke.

Cena : 6 eur/ ks

Krajina pôvodu : Madagaskar , Božské príchute s.r.o. Brno

Kategórie: ,

Popis

Ako prví začali používať vanilkový struk vo svojej kuchyni Mexičania. Toto aromatické korenie používali ako prísadu do nápojov a placiek alebo tiež ako liečivý prostriedok, predovšetkým k povzbudeniu srdečnej činnosti a k celkovému vzpruženiu organizmu. Do Európy bola vanilka dovezená v polovici 16. storočia a je dodnes používaná ako vzácne, výrazne aromatické korenie hlavne v pečení, ale aj vo varení.

Použitie vanilkových strukov.

Vyberte struk z obalu a nechajte chvíľu voľne na vzduchu. Potom jemne pozdĺžne „premasírujte“, tak aby sa uvoľnil vanilkový kaviár vo vnútri struku a zintenzívnila jeho vôňa.

Následne použite vanilku do pripravovaného jedla či dezertu alebo si vyrobte vanilkový cukor, prípadne vanilkovú esenciu.

Vanilkový cukor vyrobíme viacerými spôsobmi. Najjednoduchšie je celý struk (môžete použiť čerstvý alebo sušený ak vám doma  trochu preschne) rozrezať pozdĺžne  na polovicu, špičkou noža vyberieme vanilkový kaviár a ten dobre zmiešame s kryštálovým cukrom ( možno použiť aj mixér ). Následne lusk nasekáme na  cca 7 cm kúsky a pridáme  do  už hotovej zmesy s kryštálovým  cukrom. Po 2  týždňoch je vanilkový cukor hotový. Nasekané lusky vyberieme a môžeme ponoriť do malého množstva čistého destilátu. Tak nám vznikne vanilková tinktúra. Čím dlhšie sa budú vanilkové lusky v alkohole lúhovať, tým lepšie.

(1 struk je na 300-400g jemného trstinového cukru)

Vanilkovú tinktúru alebo vanilkový cukor použijeme napr. do zmrzliny, vanilkového krému, pudingu   a podobne. Použité nasekané vanilkové lusky môžeme dať aj do mlieka a jednoducho krátko povariť.