GARUM – rybia omáčka RAW BIO 250ml

30.00

Garum 2022

12-24 mesiacov fermentovaná rybacia omáčka vyrobená podľa stredovekej receptúry v BIO a RAW kvalite.

zloženie BIO pstuh dúhový, morská nerafinovaná a nejodizovaná soľ

obsah : 250 ml

LEN NA TELEFONICKÚ OBJEDNÁVKU

sprostredkujeme PRIAMO OD PRODUCENTA

záujem o tento produkt prosím uveďte do poznámky alebo do správy

Nie je na sklade

Popis

GARUM, GAROS či LIQUAMEN – Colatura di alici,

je jantárová tekutina, ktorá vzniká starodávnym postupom fermentácie rýb s morskou soľou. GARUM rybia omáčka  je najobľúbenejším dochucovadlom ázijských krajín. Nemusíte sa ale nutne premiestniť do takto vzdialených krajín, aby ste túto dobrotu mohli ochutnať. Stačí zavítať na náš e-shop a objednať si ju z pohodlia domova.

Chuť a vôňu rybej omáčky máme spojenú s ázijskou kuchyňou, ale v histórii se používala často aj v európskej kuchyni.

Omáčkou GARUM ochucovali jedlá už starí Rímania. Garum vyrábali ako po domácky, tak v manufaktúrach.

Latinsky sa omáčka nazývala Garum či Liquamen a do antického stredomoria sa údajne dostala chvíľu před našim letopočtom zo severnej Afriky.

Bola prvý krát vyrobená zhruba pred 2 500 rokmi v prístavnom meste Kartágo v dnešnom Tunisku.

  • Rovnako ako jej ázijská verzia, aj táto omáčka se vyrábala z rýb fermentovaných v morskej soli.
  • K menším rybám v celku alebo k väčším pokrájaným na kúsky sa pridávali stredomorské bylinky napr. tymián, šalvia, fenykel nebo kôpor.
  • Jednotlivé vrstvy ryb, byliniek a soli sa potom skladali na seba do veľkých nádob, zaťažili se kameňom a uzavreli.
  • Takto se nechal obsah odležať asi týdžeň a potom sa už z časti fermentovaná hmota po dobu 3 týždňov niekoľkokrát denne odo dna premiešavala.
  • Rybia omáčka je trochu sladká, ale zároveň velmi slaná a v starovekom Ríme údajne dochucovala takmer každé jedlo vrátane niektorých dezertov. Garumu se preto niekedy dokonca prezýval rímsky kečup.

Výroba garumu se spomalila, keď Rímská vláda zaviedla vysokú daň na soľ, a taktiež pre pirátske útoky na rybárske dediny. Časom z európskej kuchyne vymizla. Pozostatky továrni na výrobu garumu boli archeológmi objavené aj v Španielsku, Portugalsku a severnej Afrike.