Horčica JALOVCOVÁ – ostrá, nepasterizovaná, bez konzervantov 200g

1.99

Tradičná rodinná receptúra od roku 1880.

Krémová horčica ktorú produkuje rodinná firma  sa  vyrába  na studeno podľa tradičnej receptúry od roku 1880. Vďaka tomu netradičnému výrobnému postupu  a prísnemu výberu tých najkvalitnejších surovín všetky komponenty zachovávajú svoju prirodzenú chuť. Do  tejto horčice sa dodávajú celé zrná  čiernej a žltej horčice, kvetový pravý včelí med a ďalšie prísady. Po dlhom, niekoľko dňovom drvení a zrení  takto pripravená  horčica putuje do zásobníkov s miešadlami. Jediný konzervant je ocot a soľ.  Pred plnením do sklenených obalov je zachladená, čo zaručuje jej vysokú kvalitu a v porovnaní s inými horčicami zachovanie prirodzených  a jedinečných chuťí.

Zloženie : zrná a zmes čiernej a bielej horčice, soľ, cukor, ocot, rastlinný repkový olej, kyselina citrónová, voda, aromatické koreniny a  sušená borievka obyčajná ( 0,15% ) (ľudovo/nárečovo borievka, jalovec; ( Juniperus communis)

bez konzervačných látok

– bez lepku

nepasterizovaná horčica

– fermentovaná za studena

– farbivo / prírodná kurkuma /

– skladovať pri teplote +2 do 20°C

– chrániť pred slnečnými lúčmi

– po otvorení držať v chladničke

trvanlivosť : 6 mesiacov

 

Popis

Horčica a horčičné semeno sú nevyhnutnou surovinou v každej kuchyni. Okrem zaujímavej chute majú však aj iné príjemné vlastnosti.

Gréci a Rimania používali horčičné semená na liečebné účely. Horčica, ako rastlina, spolu s brokolicou, reďkovkami a kapustou patria k zelenine obsahujúcej glukozinoláty. Horčičné semená sú vynikajúcim zdrojom selénu, ktorý má podľa vedcov protirakovinové účinky. Je toho však omnoho viac

Prečo mať doma horčicu?

Horčičné semená a olej sa tradične používajú na zmiernenie bolesti svalov, pri reumatizme a artritických bolestiach. V Indii sa dokonca aplikujú na pokožku hlavy. Majú vraj stimulovať rast vlasov. Mleté semená pôsobia aj ako preháňadlo – stimulujú žalúdočnú sliznicu a zvyšujú sekréciu čriev.

Ako jedna z hlavných olejnatých semien, horčica má naozaj vysoký obsah kalórií – 100 g semien poskytuje až 508 kalórií. Avšak, semená tvoria kvalitné bielkoviny, esenciálne oleje, vitamíny, minerály a vláknina. Horčičné semená sú vynikajúcim zdrojom vitamínov B, ktoré sú pre telo nevyhnutné. Pomáhajú v enzýmovej syntéze, funkciách nervového systému a regulujú metabolizmus tela.

Obsahujú aj niacín, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov. Horčičné semená v sebe tiež majú flavonoidy a karotenoidov. Okrem toho obsahujú aj malé množstvo vitamínových antioxidantov, ako je vitamín A, C a vitamín K. Vitamín E je silný antioxidant rozpustný v tukoch, potrebný na zachovanie integrity bunkovej membrány slizníc a kože. Takže telo chráni pred voľnými radikálmi.

Horčica je bohatým zdrojom aj zdraviu prospešných minerálov. Vápnik, mangán, meď, železo, selén a zinok sú len niektoré z nich. Vápnik pomáha budovať kosti a zuby, meď je potrebná pri výrobe červených krviniek a železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek a bunkového metabolizmu.