Popradský Farmársky Festival 2018 – Dobré, Čisté a Férové potraviny
medzinárodný Farmársky Festival
15.- 17. jún 2018
Poprad – Spišská Sobota – námestie
hlavný organizátor: Slow Food Tatry, Ako chutí vidiek s.r.o. a mesto Poprad
viac info: http://festival.slowfoodtatry.sk
Záštita: Ministerstvo šťastia s.r.o.
Vladimír Synek – držiteľ prestížneho ocenenia Prominent ekonomiky SR.
Spišská Sobota bola pre svoj neporušený, stredoveký urbanistický charakter v roku 1950 vyhlásená za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Najstaršia písomná zmienka turistického skvostu Spiša sa nachádza v rovnakej listine, ako má Poprad, z roku 1256. Mestečko vzniklo na území slovanskej trhovej osady a na križovatke obchodných ciest. Prečo SPIŠSKÁ SOBOTA ? no preto, lebo v histórii bol v Spišskej Sobote v sobotu TRH
Ciele festivalu:
- oboznámiť návštevníkov s príbehom dobrých, čistých a férových potravín a myšlienkami medzinárodného hnutia Slow Food
- predstaviť trh Matky Zeme – remeselní producenti potravín a farmári z regiónu Slow Food Tatry, zo Slovenska – Slow Food Pressburg a Slow Food Banská Bystrica, hostia zo zahraničia – Slow Food Tokaj – Maďarsko, Slow Food Riga – Lotyšsko, Slow Food Krakow – Poľsko, Slow Food Primorska a Štajerska – Slovinsko, Slow Food Bíle Karpaty – Česká republika, Slow Food Indonesia, Slow Food Ethiopia, Slow Food Switzerland, Slow Food Austria, Slow Food FVG – Friuli Venecia Giulia – Taliansko, Slow Food International Bra Taliansko
- umožniť návštevíkom spoznať svojho lokálneho producenta
- informovať návštevníkov že osobné šťastie a zdravie vieme ovplyvniť svojim osobným prístupom k tomu čo jeme a ako uvažujeme
- propagovať potravinu ako liek
- objasniť informáciu “ Ako, kedy, prečo a čo jedli naši predkovia“
- ochutnať Menu pre zmenu – varíme z lokálnych potravín so šéfkuchárom Gabom Kocákom
- naučiť deti vyrobiť si svoje maslo
- naučiť deti upiecť si vlastný chlieb
- spoznať tradičné lokálne plemená zvierat – Zväz chovateľov oviec a kôz
- predstaviť šťastné potraviny ktoré pochádzajú od šťastných zvierat
- propagovať lokálnu vodu – PITE vodu z vodovodu z našich Národných parkov – Liptovská Teplička, Starý Smokovec Tatranská kyselka
- znížiť produkovanie odpadu a plastov
- podporiť ekologický prístup výroby potraviny
- spoznať ekologickú a uhlíkovú stopu potraviny
- vyskúšať si ekologickú dopravu elektrobus, elektromobil, konský povoz
- podporiť separovanie a zber odpadu
- prestaviť život bez plastov – biodegradovateľný riad
- možnosť prezentácie malých hudobníkov
- ukázať ceremoniál kávy z 11.teho storočia – Ethiópia, krajina kde sa káva narodila
- predstaviť Chute Indonézie je srdečný Direct Trade projekt, založený slovákom žijúcim priamo na Indonézskom ostrove Jáva. Jedná sa o projekt fungujúci na spravodlivom obchode