Popradský Farmársky Festival 2018 – Dobré, Čisté a Férové potraviny

medzinárodný Farmársky Festival

15.- 17. jún 2018

Poprad – Spišská Sobota – námestie

hlavný organizátor: Slow Food Tatry, Ako chutí vidiek s.r.o.  a mesto Poprad

viac info:  http://festival.slowfoodtatry.sk

Záštita: Ministerstvo šťastia s.r.o.

Vladimír Synek –  držiteľ prestížneho ocenenia Prominent ekonomiky SR.

 Spišská Sobota bola pre svoj neporušený, stredoveký urbanistický charakter v roku 1950 vyhlásená za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Najstaršia písomná zmienka turistického skvostu Spiša sa nachádza v rovnakej listine, ako má Poprad, z roku 1256. Mestečko vzniklo na území slovanskej trhovej osady a na križovatke obchodných ciest. Prečo SPIŠSKÁ SOBOTA ? no preto, lebo v histórii bol v Spišskej Sobote v sobotu TRH

Ciele festivalu:

  • oboznámiť návštevníkov s príbehom dobrých, čistých a férových potravín a myšlienkami medzinárodného hnutia Slow Food
  • predstaviť trh Matky Zeme – remeselní producenti potravín a farmári z regiónu Slow Food Tatry, zo Slovenska – Slow Food Pressburg a Slow Food Banská Bystrica, hostia zo zahraničia – Slow Food Tokaj – Maďarsko, Slow Food Riga – Lotyšsko, Slow Food Krakow – Poľsko, Slow Food Primorska a Štajerska – Slovinsko, Slow Food Bíle Karpaty – Česká republika, Slow Food Indonesia, Slow Food Ethiopia, Slow Food Switzerland, Slow Food Austria, Slow Food FVG – Friuli Venecia Giulia – Taliansko, Slow Food International Bra Taliansko
  • umožniť návštevíkom spoznať svojho lokálneho producenta
  • informovať návštevníkov že osobné šťastie a zdravie vieme ovplyvniť svojim osobným prístupom k tomu čo jeme a ako uvažujeme
  • propagovať potravinu ako liek
  • objasniť informáciu “ Ako, kedy, prečo a čo jedli naši predkovia“
  • ochutnať Menu pre zmenu – varíme z lokálnych potravín so šéfkuchárom Gabom Kocákom
  • naučiť deti vyrobiť si svoje maslo
  • naučiť deti upiecť si vlastný chlieb
  • spoznať tradičné lokálne plemená zvierat – Zväz chovateľov oviec a kôz
  • predstaviť šťastné potraviny ktoré pochádzajú od šťastných zvierat
  • propagovať lokálnu vodu –  PITE vodu z vodovodu z našich Národných parkov – Liptovská Teplička, Starý Smokovec Tatranská kyselka
  • znížiť produkovanie odpadu a plastov
  • podporiť ekologický prístup výroby potraviny
  • spoznať ekologickú a uhlíkovú stopu potraviny
  • vyskúšať si ekologickú dopravu elektrobus, elektromobil, konský povoz
  • podporiť separovanie a zber odpadu
  • prestaviť život bez plastov – biodegradovateľný riad
  • možnosť prezentácie malých hudobníkov
  • ukázať ceremoniál kávy z 11.teho storočia – Ethiópia, krajina kde sa káva narodila
  • predstaviť Chute Indonézie je srdečný Direct Trade projekt, založený slovákom žijúcim priamo na Indonézskom ostrove Jáva. Jedná sa o projekt fungujúci na spravodlivom obchode