Popis
Cider (čítaj sajder) je alkoholický nápoj vyrábaný fermentovaním (kvasením) jablčnej šťavy. Hoci na jeho výrobu môžeme použiť akékoľvek jablká , v niektorých regiónoch sa uprednostňujú špeciálne odrody, známe ako cider jablká.
Obsah alkoholu cidra sa mnohokrát líši. Môže mať menej než 3% – príkladom je francúzsky „cidre doux“ – ale napríklad tradičné anglické cidre majú zvyčajne až 8,5% a viac. V USA a niektorých častiach Kanady slovo “cider” znamená nealkoholický jablčný nápoj, porovnateľný s slovenským muštom, cider s obsahom alkoholu je označovaný ako “hard cider”.
V Anglicku je cider mimoriadne obľúbený hlavne na juhovýchode. Veľká Británia má najvyššiu spotrebu cidera na obyvateľa, ako aj najrozvinutejší priemysel.
Cider je takisto populárny v Írsku; v Bretónsku (chistr) a v Normandii (cidre), v Asturii (Španielsko) (sidra), v Rheinland-Pfalz a ďalších regiónoch Nemecka (Viez alebo Apfelwein) ako aj v Baskicku (sagardoa).
Chuť a vzhľad jednotlivých ciderov sa mnohokrát značne líši. Podobne ako v prípade kvalitných vín, základné členenie deli cidre na suché a sladké. Zovňajškom môžu byť kalné s usadeninou na dne, alebo úplne priezračné. Farebné spektrum sa pohybuje od slabožltej cez oranžovú až po hnedú. Široká škála odlišností je spôsobená prenikaním čiastočiek medzi lisovaním a kvasením. Cidre môžu byť sýtené a nesýtené, prevažujú však sýtené.
Moderné komerčné cidere pripomínajú šumivé vína, tradičnejšie značky malých a stredne veľkých výrobcv sú skôr tmavšie a kalnejšie, majú výraznejšiu jablkovú chuť, a väčšinou aj vyšší obsah alkoholu. Najrozšírenejší je takmer bezfarebný biely cider (obsah alkoholu 7-8%).