Biely mak, prastarý druh s orieškovou arómou, 250g

4.90

Biely mak – patrí medzi najzdravšie potraviny sveta.

Latinský názov Papaver somniferum hovorí, že mak prináša sen.

Mak siaty sa používa v kuchyni už od čias Sumerovpribližne 4000 rokov pred Kr.

Pravidelná konzumácia maku môže významne prispieť k prevencii osteoporózy – ochorenia z nedostatku vápnika,  ktoré vo vyspelých krajinách nadobúda charakter epidémie.

Obsahuje aj vysoký obsah železa, pričom v 100gr  je 9,76 mg, čo je až 122% dennej spotreby.

Tento  unikátny Slovenský biely mak je pestovaný tradičným, dá sa povedať starodávnym spôsobom – ručne sa perie aj suší na vzduchu kvôli docieleniu jeho najvyššej kvality. Vypestovaný ekologickým spôsobom (bez certifikácie BIO). Takto spracovaný mak vám nikdy nezhorkne – nepomletý ho môžete skladovať aj dva-tri roky.  Biely mak je asi najväčšou raritou, má jemnú orieškovú chuť.

Pestovateľ : Tibor Jurak

balenie : 250g

dátum spotreby : 12.2016

Krajina pôvodu : Slovenská republika

 

Popis

Dejiny maku siahajú až k starým Egypťanom. Ako kultovú rastlinu ju uctievali Sumeri už okolo roku 3000 pred naším letopočtom, jej liečivé účinky poznali starí Gréci, Indovia, Arabi aj Číňania. Z hľadiska historického vývoja kultúrnych rastlín sa za pôvodnú oblasť vzniku a rozšírenia maku siateho považuje oblasť Prednej Ázie – Malá Ázia, Zakaukazsko, Irán, Turkménsko. Známy je účinok sušiny mliečnej šťavy, vytekajúcej z narezaných nezrelých toboliek, obsahujúcich ópium. Preto sa musí pestovanie maku kontrolovať. Surové ópium obsahuje predovšetkým alkaloidy, priemyselne sa upravuje a tvorí zložku analgetík, narkotík, sedatív, antibechík, antidiaroík alebo antispazmotík. Keďže ópium je návyková látka, podliehajú osobitnej kontrole. Medzi hlavné alkaloidy patrí morfín, najsilnejšie rastlinné analgetikum, ktorý sa získava aj zo zrelých vyprázdnených toboliek maku. Narkotín a kodeín tlmia centrum pre kašeľ, papaverín potláča kŕče.

Mak siaty (Papaver somniferum) je rastlina z čeľade makovité (Papaveraceae). Ide o významný zdroj ópia, čo má za následok, že je v niektorých štátoch jeho pestovanie zakázané. V novšej histórii sa mak siaty stal typickou slovanskou i slovenskou plodinou. Týka sa to jeho pestovania i využitia. Mak sa stal neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka a zohráva dôležitú úlohu aj pri rôznych ľudových zvykoch ako symbol bohatstva a hojnosti. Nevieme si bez neho predstaviť Vianoce a o jeho zdravotných účinkoch sa dnes nepochybuje. Obsahuje pozoruhodné množstvo bielkovín, vláknin, tukov, hlavne kyselinu linolovú, vitamín E. Je bohatý na železo, horčík a predovšetkým na vápnik, oveľa viac než mlieko či mliečne výrobky. Je zaujímavý ako prevencia proti osteoporóze. Má upokojujúce účinky a priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Obsahuje všetky dôležité látky na podporu krvotvorby, pôsobí proti anémii a stresu.

Prečo je mak zdravý ? Rozkvitnutý sýtočervený kvet svojím okvetím často púta pozornosť. Má štyri široké lupienky, celá rastlina je pokrytá chĺpkami. Lupienky obsahujú alkaloid, ktorý má v kombinácii so slizom ochranný účinok na sliznicu horných dýchacích ciest a ústnej dutiny. Odvar z okvetných lístkov sa oddávna používal proti úpornému dráždivému kašľu. Môžeme ich zbierať za suchého počasia z práve vykvitnutých kvetov. Sušíme ich rozložené v tenkej vrstve v tieni, sú totiž chúlostivé na zaparenie. Zápar sa pripravuje z dvoch lyžičiek vysušených okvetných lístkov na šálku vody. Pre deti a starých ľudí je vhodnejšie pripraviť sirup z dvoch lyžíc medu na pol pohára odvaru z jednej kávovej lyžičky sušených lístkov. Podáva sa niekoľkokrát denne po jednej lyžičke. V odporúčaných dávkach nemá nijaké vedľajšie účinky.

Semená maku majú pomerne veľa bielkovín, pričom tvoria až 20% obsahu maku. Tuky tvoria 40% a sú to najmä glyceridy kyseliny stearovej, palmitovej a linolovej. V 100g maku býva okolo 4,5 g vlákniny. Z vitamínov treba spomenúť vitamín E, z minerálnych látok najmä vápnik, horčík a železo.

Osobitne treba vyzdvihnúť vápnik, pričom v 100 gr maku sa ho nachádza až 1400 mg, čo je najviac zo všetkých potravín. Je to dvanásťkrát viac ako má mlieko, trikrát viac než syry. Podľa najnovších výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z mlieka a mliečnych výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín. Pravidelná konzumácia maku môže preto významne prispieť k prevencii osteoporózy – ochorenia z nedostatku vápnika,  ktoré vo vyspelých krajinách nadobúda charakter epidémie. Mnohí ľudia tiež uvítajú upokojujúce účinky maku a jeho priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov.

Obsahuje aj vysoký obsah železa, pričom v 100gr  je 9,76 mg, čo je až 122% dennej spotreby.

 

Minerály
názov obsah v 100g % odporúčanej dennej dávky
Vápnik 1438 mg 144%
Fosfor 870 mg 124%
Draslík 719 mg 15%
Horčík 347 mg 87%
Sodík 26 mg 2%
Železo 9,76 mg 122%
Mangán 6,707 mg 292%
Meď 1,627 mg 181%
Zinok 7,9 mg 72%
Selén 13,5 µg 24%
Vitamíny
názov obsah v 100g % odporúčanej dennej dávky
Vitamín E 1,770 mg 12%
Vitamín C 1,000 mg 2%
Niacín 0,896 mg 5,5%
Tiamín 0,854 mg 71%
Kyselina pantoténová 0,324 mg 65%
Pyridoxín 0,247 mg 19%
Riboflavín 0,100 mg 8%
Foláty 82 µg 20%