Popis
Soľ – Tradičná morská piranská – jemná, nerafinovaná, jodizovaná
je vzácny produkt národného parku Sečovlje Salina v Slovinsku a je výsledkom nepokojných vetrov, teplého slnka a ťažkej práce soľných pracovníkov.
Spracováva sa ručne, podľa tradičných metód, ktoré majú viac ako 700 rokov.
Hlavný proces zahŕňa prirodzenú kryštalizáciu v soľných oblastiach parku, ktoré sú chránené petolou ( cenný bio sediment, ktorý tvorí substrát minerálov a mikroorganizmov). Soľné panvy Sečovlje a Strunjan sú jediné časti, kde sa soľ stále produkuje a kde tradičná produkcia pretrvala do dnešných čias.
Dnes je ich ekonomická úloha postavená do pozície ochrancu prírody a kultúrnych úloh: vyrábaná soľ je pochúťka pre gurmánov, zachováva zvyklosti. Soľné panvy dávajú útočisko vzácnym a zvláštnym druhom rastlín a živočíchov a zároveň je to spomienka na kedysi bohatú stredomorskú krajinu. Soľ Piran je ľahká, bohatá na morské minerály a má vynikajúcu chuť, doplnenú materskou vodou uloženou v kryštáloch.