Popis
horčica a horčičné semeno – nevyhnutná surovina v každej kuchyni.
Okrem zaujímavej chute má horčica aj iné príjemné vlastnosti. Gréci a Rímania používali horčičné semená na liečebné účely ako rastlina, spolu s brokolicou, reďkovkami a kapustou patria k zelenine obsahujúcej glukozinoláty. Horčičné semená – vynikajúci zdrojom selénu.
Horčičné semená a olej sa tradične používajú na zmiernenie bolesti svalov, pri reumatizme a artritických bolestiach. Majú vraj stimulovať rast vlasov. Mleté semená pôsobia aj ako preháňadlo – stimulujú žalúdočnú sliznicu a zvyšujú sekréciu čriev.
Ako jedna z hlavných olejnatých semien, horčica má naozaj vysoký obsah kalórií – 100 g semien poskytuje až 508 kalórií. Avšak, semená tvoria kvalitné bielkoviny, esenciálne oleje, vitamíny, minerály a vláknina. Horčičné semená – vynikajúci zdroj vitamínov B.
Obsahujú niacín, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov. Horčičné semená v sebe tiež majú flavonoidy a karotenoidov. Okrem toho obsahujú aj malé množstvo vitamínových antioxidantov, ako je vitamín A, C a vitamín K. Vitamín E je silný antioxidant rozpustný v tukoch, potrebný na zachovanie integrity bunkovej membrány slizníc a kože. Takže telo chráni pred voľnými radikálmi.
Je bohatý zdroj aj zdraviu prospešných minerálov. Vápnik, mangán, meď, železo, selén a zinok sú len niektoré z nich.
Horčica je dochucovadlo v podobe hustej žltej alebo žltohnedej pasty vyrobenej z mletých horčičných semien zmiešaných s vodou, octom, olejom alebo inou kvapalinou. Môže byť prifarbená kurkumou. Má ostrú, mierne až silne pálivú chuť
Za jej súčasnú podobu pravdepodobne vďačíme starým Rimanom, ktorí zmiešali hroznový mušt alebo ocot s mletými horčičnými semenami.