naturálna horčica JALOVCOVÁ – ostrá, nepasterizovaná 200g

3.00

Tradičná rodinná receptúra od roku 1880.

Krémová horčica ktorú produkuje rodinná firma  sa  vyrába  na studeno. Vďaka tomu netradičnému výrobnému postupu  a prísnemu výberu tých najkvalitnejších surovín všetky komponenty zachovávajú svoju prirodzenú chuť. Do  tejto horčice sa dodávajú celé zrná  čiernej a žltej horčice, kvetový pravý včelí med a ďalšie prísady. Po dlhom, niekoľko dňovom drvení a zrení  takto pripravená  horčica putuje do zásobníkov s miešadlami. Jediný konzervant je ocot a soľ.  Pred plnením do sklenených obalov je zachladená, čo zaručuje jej vysokú kvalitu a v porovnaní s inými horčicami zachovanie prirodzených  a jedinečných chuťí.

Zloženie : zrná a zmes čiernej a bielej horčice, soľ, cukor, ocot, rastlinný repkový olej, kyselina citrónová, voda, aromatické koreniny a  sušená borievka obyčajná ( 0,15% ) (ľudovo/nárečovo borievka, jalovec; ( Juniperus communis)

bez konzervačných látok

– bez lepku

nepasterizovaná horčica

– fermentovaná za studena

– farbivo / prírodná kurkuma /

– skladovať pri teplote +2 do 20°C

– chrániť pred slnečnými lúčmi

– po otvorení držať v chladničke

trvanlivosť : 6 mesiacov

 

Popis

horčica a horčičné semeno – nevyhnutná surovina v každej kuchyni.

Okrem zaujímavej chute má horčica aj iné príjemné vlastnosti. Gréci a Rímania používali horčičné semená na liečebné účely ako rastlina, spolu s brokolicou, reďkovkami a kapustou patria k zelenine obsahujúcej glukozinoláty. Horčičné semená – vynikajúci zdrojom selénu.

Horčičné semená a olej sa tradične používajú na zmiernenie bolesti svalov, pri reumatizme a artritických bolestiach.  Majú vraj stimulovať rast vlasov. Mleté semená pôsobia aj ako preháňadlo – stimulujú žalúdočnú sliznicu a zvyšujú sekréciu čriev.

Ako jedna z hlavných olejnatých semien, horčica má naozaj vysoký obsah kalórií – 100 g semien poskytuje až 508 kalórií. Avšak, semená tvoria kvalitné bielkoviny, esenciálne oleje, vitamíny, minerály a vláknina. Horčičné semená – vynikajúci zdroj vitamínov B.

Obsahujú niacín, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov. Horčičné semená v sebe tiež majú flavonoidy a karotenoidov. Okrem toho obsahujú aj malé množstvo vitamínových antioxidantov, ako je vitamín A, C a vitamín K. Vitamín E je silný antioxidant rozpustný v tukoch, potrebný na zachovanie integrity bunkovej membrány slizníc a kože. Takže telo chráni pred voľnými radikálmi.

Je bohatý zdroj aj zdraviu prospešných minerálov. Vápnik, mangán, meď, železo, selén a zinok sú len niektoré z nich.

Horčica je dochucovadlo v podobe hustej žltej alebo žltohnedej pasty vyrobenej z mletých horčičných semien zmiešaných s vodou, octom, olejom alebo inou kvapalinou. Môže byť prifarbená kurkumou. Má ostrú, mierne až silne pálivú chuť

Za jej súčasnú podobu pravdepodobne vďačíme starým Rimanom, ktorí zmiešali hroznový mušt alebo ocot s mletými horčičnými semenami.