Horčica JALOVCOVÁ – ostrá, nepasterizovaná 200g

2.00

Tradičná rodinná receptúra od roku 1880.

Krémová horčica ktorú produkuje rodinná firma  sa  vyrába  na studeno podľa tradičnej receptúry od roku 1880. Vďaka tomu netradičnému výrobnému postupu  a prísnemu výberu tých najkvalitnejších surovín všetky komponenty zachovávajú svoju prirodzenú chuť. Do  tejto horčice sa dodávajú celé zrná  čiernej a žltej horčice, kvetový pravý včelí med a ďalšie prísady. Po dlhom, niekoľko dňovom drvení a zrení  takto pripravená  horčica putuje do zásobníkov s miešadlami. Jediný konzervant je ocot a soľ.  Pred plnením do sklenených obalov je zachladená, čo zaručuje jej vysokú kvalitu a v porovnaní s inými horčicami zachovanie prirodzených  a jedinečných chuťí.

Zloženie : zrná a zmes čiernej a bielej horčice, soľ, cukor, ocot, rastlinný repkový olej, kyselina citrónová, voda, aromatické koreniny a  sušená borievka obyčajná ( 0,15% ) (ľudovo/nárečovo borievka, jalovec; ( Juniperus communis)

bez konzervačných látok

– bez lepku

nepasterizovaná horčica

– fermentovaná za studena

– farbivo / prírodná kurkuma /

– skladovať pri teplote +2 do 20°C

– chrániť pred slnečnými lúčmi

– po otvorení držať v chladničke

trvanlivosť : 6 mesiacov

 

Popis

Horčica a horčičné semeno sú nevyhnutnou surovinou v každej kuchyni.

Okrem zaujímavej chute majú však aj iné príjemné vlastnosti. Gréci a Rimania používali horčičné semená na liečebné účely. Horčica, ako rastlina, spolu s brokolicou, reďkovkami a kapustou patria k zelenine obsahujúcej glukozinoláty. Horčičné semená sú vynikajúcim zdrojom selénu, ktorý má podľa vedcov protirakovinové účinky. Je toho však omnoho viac

Prečo mať doma horčicu?

Horčičné semená a olej sa tradične používajú na zmiernenie bolesti svalov, pri reumatizme a artritických bolestiach. V Indii sa dokonca aplikujú na pokožku hlavy. Majú vraj stimulovať rast vlasov. Mleté semená pôsobia aj ako preháňadlo – stimulujú žalúdočnú sliznicu a zvyšujú sekréciu čriev.

Ako jedna z hlavných olejnatých semien, horčica má naozaj vysoký obsah kalórií – 100 g semien poskytuje až 508 kalórií. Avšak, semená tvoria kvalitné bielkoviny, esenciálne oleje, vitamíny, minerály a vláknina. Horčičné semená sú vynikajúcim zdrojom vitamínov B, ktoré sú pre telo nevyhnutné. Pomáhajú v enzýmovej syntéze, funkciách nervového systému a regulujú metabolizmus tela.

Obsahujú aj niacín, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov. Horčičné semená v sebe tiež majú flavonoidy a karotenoidov. Okrem toho obsahujú aj malé množstvo vitamínových antioxidantov, ako je vitamín A, C a vitamín K. Vitamín E je silný antioxidant rozpustný v tukoch, potrebný na zachovanie integrity bunkovej membrány slizníc a kože. Takže telo chráni pred voľnými radikálmi.

Horčica je bohatým zdrojom aj zdraviu prospešných minerálov. Vápnik, mangán, meď, železo, selén a zinok sú len niektoré z nich. Vápnik pomáha budovať kosti a zuby, meď je potrebná pri výrobe červených krviniek a železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek a bunkového metabolizmu.