Popis
Už podľa názvu môžete predpokladať, že kozľacie mäso je dosť podobné tomu koziemu mäsku . Je to tak. Rozdiel je však v tom, že kozie mäso pochádza zo staršej kozy, kdežto kozľacie mäso je pôvodom od mladého kozľaťa. Je to mäso jemné, šťavnaté, vláknité a krehké. Kozľacie mäso je tiež veľmi dobré v tom, že obsahuje nízke percento tuku, preto sa radí ku mäsám, ktoré sú odporúčané odborníkmi na zdravú výživu. Čo je veľkou výhodou je to, že neobsahuje veľa masti, tuku, pretože ten sa sústreďuje najmä v brušnej dutine a v okolí obličiek.
Na Slovensku konzumácia kozľaciny, ako aj kozieho mäsa, nemá veľmi veľkú obľubu. Mnohých ľudí odradzuje práve zápach kozľacieho tuku, loja, i keď u mladých kozliat ten zápach nie je až tak veľmi intenzívny. Kozľacina má aj pozitíva. Rozdiel medzi kozľacím a kozím mäsom je tiež v tom, že kozľacie mäso je lepšie stráviteľné a pri tepelnom spracovaní omnoho rýchlejšie zmäkne.
Samec je cap, samica je koza a ich potomok je kozľa. Kozľacie mäso patrí ku druhému významnému produktu, ktorý sa získava z kôz. V prevažnej miere sa kozľacie mäso vyváža, najmä v podobe mliečnych kozliat. Tieto kozľatá sú nazývané aj veľkonočné. Názov vzišiel z toho, kedy sa predávajú, keďže najväčší predaj je v období Veľkej noci.
Na Slovensku ide o menej podstatné poľnohospodárske zviera, ktoré nemá až také významné miesto v chove. Ide skôr len o akýsi chovateľský doplnok.