DESATORO pre naše šťastie a zdravie

2016-04-30 12.06.52

DESATORO pre naše šťastie a zdravie

1. Viem, čo jem. Chcem vidieť v akom prostredí potraviny vznikajú. Môžem si pohovoriť s ich producentom a overiť si, akým spôsobom potraviny vyrába, ako hospodári alebo zaobchádza so zvieratami. Môžem na „svojho“ producenta vplývať.

2. Jem čerstvé potraviny. Zelenina a ovocie, mlieko, vajcia, syr, mäso a hydina, ktoré kúpim z miestnej farmy, sú zozbierané a pripravované len niekoľko hodín predtým, ako sa dostali ku mne. Mäso ktoré si kúpim priamo od jeho producenta je čerstvé, pripravené na základe mojej objednávky. Jedlo uvarené v dobrej reštaurácii je uvarené a pripravené z čerstvých a overených surovín.

3. Kupujem len zrelé a prirodzene vyspelé, tak dostanem ovocie a zeleninu, ktorá dozrela v pôde alebo na strome, nebola zozbieraná nezrelá, aby dozrela cestou, v skladoch či na pulte predajne, zviera nebolo kŕmené rastovými hormónmi a prípravkami urýchľujúcimi ich rast.

4. Objavím pestré chute. Miestna produkcia môže byť veľmi rozmanitá a veľký výber v supermarketoch je len zdanlivý. Medzi produktami od miestnych záhradníkov môžem objaviť nové druhy ovocia a zeleniny, ktoré som doteraz neochutnal. Lokálna reštaurácia ponúka tradičné receptúry.

5. Získam potraviny s príbehom.  Aj potravina môže mať svoj príbeh, svoju pôvodnú receptúru, Spoznám svojho poľnohospodára, dlhodobo podporím konkrétneho človeka s jeho konkrétnym životným príbehom a históriou produkcie. Nákup potravín sa premieňa z nevyhnutnej potreby na príjemnú spoločenskú udalosť. Dlhodobý vzťah znižuje riziko nekvalitných surovín a podvodov.

6. Podporím miestnu ekonomiku. Zaplatím priamo producentovi férovú cenu. Moje peniaze sa dostanú takmer bezo zvyšku producentovi, ktorý ich následne väčšinou investuje v regióne, či už nimi zaplatí svojim zamestnancom, alebo si kúpi pivo v krčme. Moje peniaze tak nezmiznú v spleti obchodníkov, distribútorov alebo nadnárodných majiteľov v zahraničí, ale podporia stabilitu miestneho spoločenstva. Rodinné firmy predstavujú poľnohospodárske dedičstvo a jedinečný charakter regiónu. Ak môžem kvalitné potraviny nakúpiť za FÉROVÚ cenu, tak ich kúpou priamo podporím ich producenta. Férovú cenu potrebuje na svoju trvalú udržateľnosť a ďalší rast.

7. Podporím zdravé životné prostredie vo svojom kraji.  Separovaním a recyklovaním odpadov šetrím prírodu.  Nákupom miestnych naturálnych potravín podporím miestnych ekologických poľnohospodárov, ktorí hospodária v súlade s prírodou. Odmena má v tomto prípade dve výhody: zdravšie potraviny na mojom stole a zdravšie krajina v mojom okolí!

8. Obmedzím vplyv dopravy na životné prostredie. Pri lokálnom nákupe potravín odpadá nutnosť diaľnic, kamiónov, logistických centier, skladov a obchodných domov na zelenej lúke. Uprednostním nemotorovú a ekologickú dopravu. Vedeli ste, že potraviny pre typické raňajky – chlieb, maslo, syr, jablko, káva, smotana, cukor, džús – prejdú cestou na váš tanier dohromady 40 000 kilometrov?

9. Nepôsobím utrpenie na druhom konci sveta. Robotníci na plantážach rozvojových krajín často pracujú v neľudských podmienkach za minimálnu mzdu. Práca s chemickými látkami poškodzuje ich zdravie. Niekedy sú k práci nútené deti. Pri potravinách, ktoré u nás nevypestujeme, sa môžem spoľahnúť na kombináciu značiek Direct Trade, Fair Trade, Presidio Slow Food, Demeter a BIO. Pri všetkých ostatných dám prednosť tým z domácich zdrojov.

10. Nakupujem priamo do tašky. Podporím zdravé životné prostredie vo svojom kraji. Nevytváram nové odpady.

 

Niekedy môžete skúšať možné aj nemožné, no keď Vám nič nepomáha, je pravdepodobné, že Vám chýba známy hormón serotonín. Prečítajte si, ako môžete ovplyvniť množstvo hormónu šťastia serotonín vo Vašom tele.