DESATORO pre naše šťastie a zdravie

2016-04-30 12.06.52

DESATORO pre naše šťastie a zdravie

1. Viem, čo jem. Chcem vidieť v akom prostredí potraviny vznikajú. Môžem si pohovoriť s ich producentom a overiť si, akým spôsobom potraviny vyrába, ako hospodári alebo zaobchádza so zvieratami. Môžem na „svojho“ producenta vplývať.

2. Jem čerstvé potraviny. Zelenina a ovocie, mlieko, vajcia, syr, mäso a hydina, ktoré kúpim z miestnej farmy, sú zozbierané a pripravované len niekoľko hodín predtým, ako sa dostali ku mne. Mäso ktoré si kúpim priamo od jeho producenta je čerstvé, pripravené na základe mojej objednávky. Jedlo uvarené v dobrej reštaurácii je uvarené a pripravené z čerstvých a overených surovín.

3. Kupujem len zrelé a prirodzene vyspelé, tak dostanem ovocie a zeleninu, ktorá dozrela v pôde alebo na strome, nebola zozbieraná nezrelá, aby dozrela cestou, v skladoch či na pulte predajne, zviera nebolo kŕmené rastovými hormónmi a prípravkami urýchľujúcimi ich rast.

4. Objavím pestré chute. Miestna produkcia môže byť veľmi rozmanitá a veľký výber v supermarketoch je len zdanlivý. Medzi produktami od miestnych záhradníkov môžem objaviť nové druhy ovocia a zeleniny, ktoré som doteraz neochutnal. Lokálna reštaurácia ponúka tradičné receptúry.

5. Získam potraviny s príbehom.  Aj potravina môže mať svoj príbeh, svoju pôvodnú receptúru, Spoznám svojho poľnohospodára, dlhodobo podporím konkrétneho človeka s jeho konkrétnym životným príbehom a históriou produkcie. Nákup potravín sa premieňa z nevyhnutnej potreby na príjemnú spoločenskú udalosť. Dlhodobý vzťah znižuje riziko nekvalitných surovín a podvodov.

6. Podporím miestnu ekonomiku. Zaplatím priamo producentovi férovú cenu. Moje peniaze sa dostanú takmer bezo zvyšku producentovi, ktorý ich následne väčšinou investuje v regióne, či už nimi zaplatí svojim zamestnancom, alebo si kúpi pivo v krčme. Moje peniaze tak nezmiznú v spleti obchodníkov, distribútorov alebo nadnárodných majiteľov v zahraničí, ale podporia stabilitu miestneho spoločenstva. Rodinné firmy predstavujú poľnohospodárske dedičstvo a jedinečný charakter regiónu. Ak môžem kvalitné potraviny nakúpiť za FÉROVÚ cenu, tak ich kúpou priamo podporím ich producenta. Férovú cenu potrebuje na svoju trvalú udržateľnosť a ďalší rast.

7. Podporím zdravé životné prostredie vo svojom kraji.  Separovaním a recyklovaním odpadov šetrím prírodu.  Nákupom miestnych naturálnych potravín podporím miestnych ekologických poľnohospodárov, ktorí hospodária v súlade s prírodou. Odmena má v tomto prípade dve výhody: zdravšie potraviny na mojom stole a zdravšie krajina v mojom okolí!

8. Obmedzím vplyv dopravy na životné prostredie. Pri lokálnom nákupe potravín odpadá nutnosť diaľnic, kamiónov, logistických centier, skladov a obchodných domov na zelenej lúke. Uprednostním nemotorovú a ekologickú dopravu. Vedeli ste, že potraviny pre typické raňajky – chlieb, maslo, syr, jablko, káva, smotana, cukor, džús – prejdú cestou na váš tanier dohromady 40 000 kilometrov?

9. Nepôsobím utrpenie na druhom konci sveta. Robotníci na plantážach rozvojových krajín často pracujú v neľudských podmienkach za minimálnu mzdu. Práca s chemickými látkami poškodzuje ich zdravie. Niekedy sú k práci nútené deti. Pri potravinách, ktoré u nás nevypestujeme, sa môžem spoľahnúť na kombináciu značiek Direct Trade, Fair Trade, Presidio Slow Food, Demeter a BIO. Pri všetkých ostatných dám prednosť tým z domácich zdrojov.

10. Nakupujem priamo do tašky. Podporím zdravé životné prostredie vo svojom kraji. Nevytváram nové odpady.  ?