Popis
jačmenné krúpy aj napriek svojmu starobylému pôvodu sú potravinou,
ktorá spĺňa požiadavky modernej racionálnej kuchyne. Krupy sú vlastne vrchnej šupky zbavené zrniečka jačmeňa. Krúpy sú chutné, veľmi zdravé a skutočne lacné. Možno ich pripraviť na mnoho spôsobov, a pretože sú chuťovo neutrálne, neprejedia sa. Jačmenné krúpy sú produktom z jačmeňa, ktorý má vysoký obsah účinných látok potrebných v našej vyváženej strave. Jačmenné krúpy majú cenné živiny a zároveň nižšiu energetickú a sacharidovú hodnotu. Zabezpečujú normálnu hladinu glykemického indexu, čo je vhodné aj pri zdravom chudnutí.
Zimná konzumácia krúp vychádzala z logiky hospodárenia našich predkov. Čerstvé potraviny neboli, varilo sa zo zásob. Naopak, bolo pomerne dosť mäsa – v neskorej jeseni a skraja zimy sa zabíjali husi a svine, v sudoch dokvasila kyslá kapusta. Všetky tieto pochúťky dopĺňali práve krúpy.
Ak Vás trápi ťažké trávenie, problémy so stolicou alebo hľadáte ľahkú a zdravú potravinu, ktorá obohatí Váš stravovací režim tak jačmenné krúpy môžu byť riešením. Táto zabudnutá plnohodnotná potravina má všetky nutričné a zdravotné pozitíva, ktoré sa oplatí zobrať do úvahy pri výbere konzumovaných potravín. Jačmenné krúpy podporujú trávenie, prečisťujú ho, normalizujú cukor v krvi a dokážu odstrániť vysoký cholesterol.
Jačmenné krúpy – účinky zdravie
- Podporujú trávenie
- Detoxikujú tráviaci trakt
- Podporujú vyprázdňovanie
- Zvyšujú vylučovanie žlče
- Podporujú a prečisťujú pečeň a žalúdok
- Znižujú vysoký cholesterol
- Zabezpečujú dobrú kvalitu pokožky
- Normalizujú hladinu cukru v krvi
Jačmenné krúpy – účinky chudnutie
Jačmenné krúpy sú vhodnou a plnohodnotnou potravinou pri chudnutí. Je to vďačná potravina, ktorú si môžete pripraviť na sladko a aj na slano. Jačmenné krúpy urýchlia a podporia trávenie, takže chudnutie bude mať lepší efekt. Jačmenné krúpy konzumujte 4 – 5 krát do týždňa v rôznych jedlách. 100 g uvarených krúp by malo byť jedno jedlo, spolu s inou oblohou, ako hlavné jedlo. Krupy majú minimum kalórii a cukru, takže je vhodné ich kombinovať so zeleninou, ovocím, mliečnymi produktmi alebo s chudým mäsom