Popis
Bryndza 1787 – pravá slovenská ovčia
sa zaraďuje medzi tzv. funkčné potraviny, ktoré nielenže nasýtia, ale aj pozitívne ovplyvnia naše zdravie.
Bryndza 1787 sa vyrobába remeselne a autenticky, podľa pôvodných receptúr p.Vagača z roku 1787, zrením hrudkového syra z nepasterizovaného BIO ovčieho mlieka. Takto vyrobená bryndza je bohatým zdrojom kvalitných bielkovín, minerálov, vitamínov B-komplexu, konjugovanej kyseliny linolovej, ktorá okrem iného odbúrava tuky z tela. Obsahuje 30 druhov mliečnych baktérii a kvasiniek. Tieto „dobré“ mliečne baktérie zachovávajú všetky zdraviu prospešné mikroorganizmy, produkujúce rôzne kyseliny, najmä kyselinu mliečnu a látky zabíjajúce choroboplodné baktérie.
Pravá ovčia bryndza bola klinicky testovaná na fakulte Univerzity Komenského v Bratislave pod vedením Prof. Libora Ebringera. Výskumy dokazali, že táto bryndza funguje ako probiotická bomba, pretože v 1 g bryndze sa nachádza až 1 miliarda dobrých mikroorganizmov. Pravá slovenská bryndza má liečivé a blahodárne účinky na naše zdravie. Pri prevencii rakoviny, cievnych ochorení (infarkt myokardu, mozgová príhoda), zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke, alergických ochoreniach, posilňuje imunitu a znižuje krvný tlak ako aj hladinu cholesterolu v krvi, má antisklerotické účinky.
Kedysi sa bryndza vyrábala iba na salašoch výlučne z ovčieho mlieka.
Priemyselná výroba je vo svojej podstate taká istá, aj keď dnes sa robí väčšina bryndze nielen z ovčieho, ale aj z kravského hrudkového syra. Z každého je v nej päťdesiat percent. Možno si myslíte, že je to novinka posledných rokov, no nie je. Takto ju začali miešať už dávno. Rozdiel je tiež v tom, že dnes sa mlieko pred spracovaním na syr pasterizuje.
Nepasterizovaná je autentická a vzácna.Tento proces ho zbaví nielen prípadných nežiaducich baktérií, ale aj tých užitočných. Stratí sa tiež veľa enzýmov a rôznych biologicky aktívnych látok. Legislatíva upravovala výrobu bryndze už v roku 1927 a potom ešte v roku 1937. Ovčia bryndza sa vtedy pančovala kravským hrudkovým syrom a niektorí výrobcovia sa proti tomu postavili. Preto štát stanovil pravidlá, ktoré v hrubších rysoch platia i dnes. Stále je pravdou, že najkvalitnejšia bryndza je z čisto ovčieho mlieka. Zároveň je aj najdrahšia, veď cena ovčieho mlieka je oveľa vyššia ako kravského. Kým za kravské zaplatia mliekári dvadsaťpäť centov, za ovčie musia dať aj viac ako euro.
Pravá bryndza lieči
„Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu cholesterolu. Má na zdravie pozitívne účinky pri prevencii rakoviny, cievnych ochorení (infarkt myokardu, mozgová príhoda), zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke, posilňuje imunitu a znižuje dokonca krvný tlak“, zdôraznil jej fantastické vlastnosti profesor Ebringer.
„Výsledky výskumu potvrdzujú, že pri spracovávaní podľa pôvodných receptúr sa v pravej bryndzi premnožujú „dobré“ mliečne baktérie a tieto produkujú rôzne kyseliny a látky podobné antibiotikám, ktoré zabíjajú choroboplodné baktérie.
https://www.fondazioneslowfood.com/it/presidi-slow-food/bryndza-1787/