Popis
8 dôvodov prečo začať používať kokosový nektár (cukor)
Zatiaľ čo sa kel stal superfoodom roka 2014, rafinovaný cukor sa stal verejným nepriateľom číslo jeden. Vďaka rôznym odhaleniam o nadmernom množstve pridaného cukru v bežných potravinách, sa téma škodlivosti cukru postupne dostáva do širšieho vedomia ľudí. Máme však pre vás vhodnú náhradu, kokosový cukor.
Každý vie, ako veľmi môže byť návykový cukor. Čo ak by bol zdravší a prirodzenejší spôsob, ako osladiť vašu kávu bez ohrozovania vášho zdravia? Ako sa ukazuje, odpoveďou je kokosový cukor, ktorý má skutočne veľa výhod.
Tu sú niektoré z mnohých vecí, ktoré z neho robia tak skvelé a zdravé prírodné nerafinovane sladidlo:
Elektrolyty
Kokosový cukor obsahuje draslík, horčík a sodík, ktoré sú nevyhnutné pre reguláciu obsahu vody v tele, a napomáhajú funkcii srdca, nervov a svalov. Má takmer 400 krát viac draslíka ako bežný cukor.
Sladidlo s nízkym glykemickým indexom
Biely, stolový cukor má glykemický index (GI) 65, kým čo kokosový cukor má GI 35. To je oveľa bližšie k GI cukru, ktorý sa prirodzene nachádza v ovocí, čo je okolo 25.
Minerály
Kokosový cukor obsahuje minerály v prírodnej forme ako železo, zinok a vápnik, ktoré poskytujú mnoho zdravotných výhod, vrátane silnejších kostí.
Dusík
Dusík pomáha podporovať funkčnosť kardiovaskulárneho systému a pomáha udržiavať zdravé srdce.
Vitamín C
Vitamín C je najviac známy tým, že pomáha podporiť imunitný systém a chráni vás pred chorobami, ale tiež podporuje zdravé kĺby a kožu.
Mastné kyseliny s krátkym reťazcom
Kokosový cukor obsahuje zdravé tuky, o ktorých sa vie, že pomáhajú predchádzať vysokému cholesterolu a srdcovým chorobám.
Inulín
Inulín je druh vlákniny, ktorá pomáha udržiavať zdravé črevo, predchádzať rakovine hrubého čreva a vyvažovať hladinu cukru v krvi.
Menej sacharózy
Zatiaľ čo štandardný cukor je čistá sacharóza, kokosový cukor obsahuje asi 80 percent sacharózy. Ďalších 20 percent sa skladá z živín, vlákniny a ďalších prospešných látok. Použijete to isté množstvo cukru avšak spotrebujete menej „zlých“ látok a súčasne zvyšujete príjem potrebných živín!
Kokosový cukor „Chute Indonézie“ môže nahradiť bežný biely stolový cukor v pomere 1: 1, čo znamená, že prechod je jednoduchý. Môžete ho použiť na osladenie rannej kávy, vo vašom obľúbenom koláči či dezerte, prakticky všade tam, kde by ste inak používali bežný cukor.