Sauvignon 2014, kab. biele, suché, akostné odrodové víno, Miloš Máťuš

7.90

Sauvignon 2014, kab. biele, suché, akostné odrodové víno

Víno je vyrobené bez použitia enzýmov, aromatických kvasiniek, chemickej stabilizácie, klasickou metódou s dôrazom na zachovanie terroiru, odrodového charakteru račianskeho podlažia, harmónie, kvality a špecifík ročníka.

Charakteristika: Ročník 2014 z našich vinohradov  nie je typický sauvignon, ako sme u nás  zvyknutý. Vôňa je jemná, mäkká, ovocná s tónmi vanilky . Chuť je svieža ovocná pritom ľahšia s ľahšou dochuťou po vinohradníckej broskynke a egreši.

Gastro: Hydina hrabavá aj vodná, pečená aj plnená s jemnými omáčkami a jemnými korenistými kontrapunkatmi. Bravčová panenka,jemne zaudené nárezy, smotanové a ľahko zrené syry olivy.
Cukornatosť: 19°NM

Šarža: L-05/015
potenciál zrenia: 1-2 roky
Zrenie: nerez
Skladujte v tme a v teplote  do 15 °C
Podávajte pri teplote 13 – 14 °C
Obsah alkoholu : 11 Obj.%
Obsahuje siričitany

Krajina pôvodu: Slovensko

Popis

Miloš Máťuš s manželkou sú pokračovateľmi vinohradníckej rodiny Máťušovcov, ktorá má v Rači zapustené hlboké historické korene.
Hospodária na cca 20 ha viníc. Hrozno na všetky vína si sami dopestovávajú a venujú mu nadštandardný pestovateľský servis. Hrozná sa nechávajú dozrieť do úplnej zrelosti, z ktorých sa vo veľkej prevahe vyrábajú prívlastkové vína alebo kvalitné akostné vína.

Vína vyrábajú prevažne klasickou metódou s výnimkou kontrolovaného kvasenia pri niektorých
bielych vínach. Po šetrnom spracovaní vína zrejú v nerezových tankoch, dubových alebo barikových sudoch. Vína na trh prichádzajú bez chemickej stabilizácie, takže majú priestor na zrenie aj vo fľaši.
Pri vhodnom uskladnení majú vína potenciál aj na niekoľkoročné vyzrievanie.

Ťažiskové odrody: Frankovka modrá, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Müller Thurgau.
Ďalšie pestované odrody: Veltlinske zelené, Tramín červený, Sauvignon, Rulandské biele, Rulandské šedé, André, Alibernet.
Cieľom vinárstva je vyrábať nie len vína s peknou vôňou, ale aj s hlbšou odrodovou chuťou, ktoré sú schopné poslúžiť na zdravie a pomôžu umocniť zážitok z chutného jedla a vína súčasne.