Ryzling rýnsky 2012, kabinetné ( suché, CHOP ) Miloš Máťuš

7.90

Akostné víno biele s prívlastkom, Edícia  „TERROIR“ 2015

Rizling rýnsky kabinetné 2015
biele, odrodové, suché, akostné víno

Chránené označenie pôvodu.
Víno je vyrobené bez použitia enzýmov, aromatických kvasiniek, chemickej stabilizácie,
klasickou metódou s dôrazom na zachovanie terroiru, odrodového charakteru račianskeho podlažia, harmónie, kvality a špecifík ročníka.
Charakteristika:Jemná kvetinková vôňa, harmonická vyvážená chuť s vyzretou kyselinkou peknou perzistenciou. 
Gastro: Ryby, hydina, bravčovémäso, teľacina, cestoviny, jemnezreté syry,olivy,mozzarela,šaláty s olivovýmolejom.
Cukornatosť: 22°NM

Uvedenie na trh: 02/2017
Hektárový výnos:5 t/ha (prívlastkové vína až do 12t/ha)

Šarža: L
potenciál zrenia: skoršie pitie
Zrenie: nerez
Skladujte v tme a v teplote od 10 °C do 15 °C
Podávajte pri teplote 12 – 13 °C
Obsah alkoholu : 12 Obj.%
Obsahuje siričitany
Pri podchladení sa môže objaviť vínny kameň, ktorý neovplyvňuje chuť ani vôňu vína.

Krajina pôvodu: Slovensko

Popis

Miloš Máťuš s manželkou sú pokračovateľmi vinohradníckej rodiny Máťušovcov, ktorá má v Rači zapustené hlboké historické korene.
Hospodária na cca 20 ha viníc. Hrozno na všetky vína si sami dopestovávajú a venujú mu nadštandardný pestovateľský servis. Hrozná sa nechávajú dozrieť do úplnej zrelosti, z ktorých sa vo veľkej prevahe vyrábajú prívlastkové vína alebo kvalitné akostné vína.

Vína vyrábajú prevažne klasickou metódou s výnimkou kontrolovaného kvasenia pri niektorých
bielych vínach. Po šetrnom spracovaní vína zrejú v nerezových tankoch, dubových alebo barikových sudoch. Vína na trh prichádzajú bez chemickej stabilizácie, takže majú priestor na zrenie aj vo fľaši.
Pri vhodnom uskladnení majú vína potenciál aj na niekoľkoročné vyzrievanie.

Ťažiskové odrody: Frankovka modrá, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Müller Thurgau.
Ďalšie pestované odrody: Veltlinske zelené, Tramín červený, Sauvignon, Rulandské biele, Rulandské šedé, André, Alibernet.
Cieľom vinárstva je vyrábať nie len vína s peknou vôňou, ale aj s hlbšou odrodovou chuťou, ktoré sú schopné poslúžiť na zdravie a pomôžu umocniť zážitok z chutného jedla a vína súčasne.