Rizling vlašský BIO 2014 ( suché, CHOP ) – András Mátyás

9.70

Zloženie vína:
Rizling vlašský BIO
Akostné odrodové víno s chráneným označením pôvodu. Južno slovenská vinohradnícka oblasť, Strekovský rajón, obec Nová Vieska.  Víno vyrobené tradičnou metódou bez použitia selektovaných kvasiniek, enzýmov a iných prídavných látok.
Rodinné vinárstvo Mátyás produkuje všetko hrozno pre svoje vína výlučne v Bio režime. Po niekoľko ročnom prechodnom režime mu bola v roku 2014 udelená oficiálna certifikácia.
Charakteristika vína:
Vinifikácia prebiehala v drevených sudoch a  ležalo na sedimente 9 mesiacov.
Aromatika prezretého hrozna z ekologického vinohradu. Extraktívne, ovocné, stredne plné víno vyvážené príjemnými kyselinkami s dlhou dochuťou potvrdzujúcou kvalitu vína.
Prívlastok: Akostné odrodové
Farba: Biele
Obsah cukru: suché
Objem: 0.75l
Alkohol: 12,60 %
Hon: Nagyhegy
Titrovateľné kyseliny: 6,32 g/l
Zvýškový cukor: 4,50 g/l
Alkohol: 11,5 %
Celková síra: 73 mg/l
Teplota podávania: 10 – 12°C
Teplota skladovania: 10 – 12°C
Krajina pôvodu: Slovensko

Popis

Vinárstvo Mátyás ( Autentista Slovakia )
Náš príbeh sa začína v roku 2003, odkedy postupne rozširujeme našu pivnicu.
Prvé flaškované vína opustili našu pivnicu v roku 2005. Výrobou vína sme sa zaoberali už oveľa dávnejšie. Ako každá rodina v Novej Vieske, pôvodne aj tá naša vlastnila iba menší vinohrad pre vlastnú potrebu. Tento malý vinohrad a k nemu aj stará pivnica boli našim dedičstvom, takisto, ako láska k vínu.
V roku 2006 sme sa pustili do rozširovania našich vinohradov. Prvým krokom bolo vysadenie 0,5 ha vinohradu v hone Szilvás völgy. Toto nasledovalo v rokoch 2008 a 2009 založenie vinohradu s rozložením 11,5 ha v hone János hegy.
V roku 2010 sme prešli na ekologické vinohradníctvo.