RIMAVA 2013, neskorý zber, červené suché víno, Vysoké pole

8.50

RIMAVA  2013, akostné odrodové, červené, suché víno s chráneným označením pôvodu s prívlastkom neskorý zber

Zvyškový cukor: suché 

Vinohradnícka oblasť, rajón, obec: Malokarpatská, Skalický, Skalica
Hon: Vysoké Pole
Cukornatosť pri zbere: 22°NM
Obsah alkoholu: 12 %
Obsah kyselín: 5,22 g/l
Obsah zvyškového cukru:  1,9 g/l
Teplota skladovania: 10-15°C
Teplota podávania: 15-17°C
Zrecí potenciál: 4 roky
Limitovaný počet fliaš: 900

Farba, vôňa, chuť:
Víno je svetle purpurovej farby. Vôňa je karamelovo čokoládová doplnená ovocnými tónmi tmavého ovocia. Lahodne jemná chuť, harmonická pre svoj podiel ovocnosti, a sladkého tanínu. Víno je výnimočné pre svoju jemnosť a ľahký výraz.

Vhodné jedlo: Krémové polievky a smotanové omáčky

obsahuje siričitany

Krajina pôvodu : Slovenská republika

Popis

Rimava – odroda kabernetového typu, nenáročná na živiny, s dobrou výnosnosťou a cukornatosťou – taká je Rimava. RIMAVA  má priezračnú červenú farbu so svetlým okrajom. Vo vôni cítime kávu, čokoládu, jemné tóny ovocia s príjemnou vanilkou.

Enológia: Vína vyrobené z tejto odrody dosahujú vysokú kvalitu, majú tmavočervenú farbu, sú plné, harmonické. Triesloviny sú jemné, uhladené. Vína z Rimavy sa dobre pijú aj ako mladé vína, sú vhodné aj na archivovanie.

Pôvod a rozšírenie: Víno Rimava je slovenský kríženec odrôd Castets x Abouriou noirVyšľachtila ju Dorota Pospíšilová vo VÚVV v Bratislave v roku 1976. Z kríženia vybrala semenáčik 3/12, ktorý skúšala a nakoniec v roku 2004 postúpil do ŠOS ÚKSUP.

Fenológia: Odroda pučí neskoro, preto uniká pôsobeniu jarných mrazov. Na zimné mrazy je náchylná. Na nepriaznivé počasie v období kvitnutia reaguje spŕchaním strapcov. Rimava sa zberá v polovici októbra.

Agrobiológia: Rimava si pre svoje pestovanie vyžaduje bezmrazové polohy, nie príliš výživné pôdy. Choroby a škodcov možno pri bežnej chemickej ochrane zvládnuť bez problémov. Napriek tomu, že odroda je náchylná na spŕchanie strapcov, poskytuje vysoké úrody hrozna, v rozmedzí od 9-15 t/ha. Rimava dosahuje aj vysoké cukornatosti – od 18,5-24 °NM, koncentrácia kyselín sa pohybuje v okolí 8-11 g/l.

Vysoké pole

história našej rodinnej firmy sa začala v roku 2001, keď Ján Gajda starší kúpil od pôvodných majiteľov vinohrad a starý vinohradnícky domček s pivnicou (tzv. búdu) v skalickej lokalite Vysoké Pole. Tento vinohrad patrí k najväčším a najstarším rodiacim výsadbám v Skalici. Na časti pozemku sú zachované staré 70leté rastliny miestneho klonu Frankovky modrej s názvom Lampart.

V súčasnosti pestujeme odrody Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Modrý Portugal, Nitria, Rimava, Müller Thurgau, Chardonnay, Devín, Veltlínske zelené a Ryzlink vlašský. Celková rozloha vinohradu je takmer 7 hektárov.
Hospodárstvo časom prevzal Ján Gajda mladší, ktorý sa po štúdiu vinárskeho oboru Mendelovej univerzity v Lednici a praxi technológa vo vinárskej firme na Morave, vrátil naspäť do Skalice. V lete 2013 založil firmu Vysoké Pole.

Týmto názvom chceme vyjadriť úctu k miestu a miestnym tradíciám spracovania hrozna a výroby vína.

Ing. Ján Gajda (nar. 1984 v Skalici)
2002-2008 Mendelova univerzita
2007-2013 hlavný technológ vo firme Vinium a.s., Velké Pavlovice, ČR
2007 – Osvedčenie hodnotiteľa vína pre Štátnu poľnohospodársku a potravinársku inšpekciu, ČR
2009 – Osvedčenie špecializovaného hodnotiteľa pre senzorickú analýzu vína podľa ISO 8586-2
2010 – Člen Asociácie sommeliérov ČR
Účasť v hodnotiacich komisiách tuzemských i zahraničných súťažiach vína, napríklad AWC Vienna, Vinum Juvenale, Forum Moravium, Salón vín ČR a pod.

Ing. Eva Gajdová (nar. 1983 v Zlíně)
2002-2007 Mendelova univerzita
2007-2009 šľachtiteľka zeleniny na šľachtiteľskej stanícii firmy MoravoSeed a.s. v Lednici na Morave