Pinot Noir BIO 2014 (Rulandské modré) ( suché, CHOP ) – András Mátyás

13.70

Zloženie vína:
100% Pinot Noir
Akostné odrodové suché červené víno s chráneným označením pôvodu. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Strekovský rajón, obec Nová Vieska, hon Újhegy.
Víno vyrobené tradičnou metódou bez použitia selektovaných kvasiniek, enzýmov a iných prídavných látok. Vinifikácia vína prebiehala 10 mesiacov v použitých dubových sudoch.
Rodinné vinárstvo Mátyás produkuje všetko hrozno pre svoje vína výlučne v Bio režime. Po niekoľko ročnom prechodnom režime mu bola v roku 2014 udelená oficiálna certifikácia.
Charakteristika vína:
Krásny predstaviteľ ročníka 2014. V porovnaní s ročníkmi 2011 a 2012 stratil na sile a mohutnosti, no 2014 mu vložila do vienka úžasnú eleganciu a lahodnú piteľnosť.
Jemnejšia červená až do rubínovo červená farba. Svieža vôňa je plná košov ovocia. V chuti víno ponúka nádhernú rovnováhu medzi ovocnosťou a jemnou tanínovou štruktúrou, ktorá prepožičiava podmanivú eleganciu tomuto minerálnemu vínu.
Gastronómia:
Perfektné s jemnejším mäsom či mastnejšími rybami. Skúste s jahňacími kotletkami, určite budete spokojní. Podávajte pri teplote 14 – 16 °C.

Hon: Újhegy

Alkohol: 12,50 %

obsahuje siričitany

Vyrobené a vypestované na Sloensku

Popis

Vinárstvo Mátyás ( Autentista Slovakia )
Náš príbeh sa začína v roku 2003, odkedy postupne rozširujeme našu pivnicu.
Prvé flaškované vína opustili našu pivnicu v roku 2005. Výrobou vína sme sa zaoberali už oveľa dávnejšie. Ako každá rodina v Novej Vieske, pôvodne aj tá naša vlastnila iba menší vinohrad pre vlastnú potrebu. Tento malý vinohrad a k nemu aj stará pivnica boli našim dedičstvom, takisto, ako láska k vínu.
V roku 2006 sme sa pustili do rozširovania našich vinohradov. Prvým krokom bolo vysadenie 0,5 ha vinohradu v hone Szilvás völgy. Toto nasledovalo v rokoch 2008 a 2009 založenie vinohradu s rozložením 11,5 ha v hone János hegy.
V roku 2010 sme prešli na ekologické vinohradníctvo.

Rulandské modré (Pinot Noir)

je jednou z najstarších odrôd, ktorá sa začala pestovať za účelom výroby vína. Už starí Rimania poznali túto odrodu ako Helvenacia Minor a spracovávali ju už v 1. sroročí nášho letopočtu. Synonymom kvality pre túto odrodu je pre každého milovníka vína Burgundsko. Vysoká kvalita burgundského terroir je spôsobená viacerými faktormi. Vinohrady sa tu nachádzajú na miernych kopcoch, ktoré sú natočené smerom na východ, čo ponúka vinohradu dlhú slnečnosť počas celého dňa a možnosť vyhnúť sa prudkým popoludňajším horúčavám a priamemu slnku. Vápenatá pôda ponúka veľmi dobrú drenáž. Dobre odvodnená pôda tu dosahuje vyššiu teplotu, čo pozitívne vplýva na dozrievanie. Pinot Noir reflektuje na chuť pôdy oveľa viac než iné modré odrody. Geneticky je Pinot Noir nestabilnou odrodou, kde rodičia môžu „splodiť“ potomstvo, ktoré sa líši jednak rozličnou veľkosťou, tvarom strapcov, rozličnou vôňou, chuťou či úrovňou produktivity. Vo Francúzsku je uznaných 46 klonov tejto odrody. Odborníci odhadujú, že vo svete sa však nachádzajú tisíce rozličných genetických variantov Pinotu Noir. (Pre porovnanie napríklad Cabernet Sauvignon má len 12 identifikácii klonov.) Veľký Pinot Noir vytvára v ústach pretrvávajúci zážitok a okamžite sa vrýva do pamäte. Jeho aróma je často jednou z najkomplexnejších medzi všetkými odrodami. Jedná sa o bohaté víno plného tela, ktoré však nie je ťažké, nemá vysoký obsah alkoholu, nie je ani veľmi kyslé, má príjemnú hodnotu trieslovín a aj napriek svojej jemnosti má značne silné chute. Najpríťažlivejšou vlastnosťou Pinotu Noir je jeho jemnosť vyplývajúca zo zamatovej textúry. Milovníkmi vína býva často označovaný aj ako tekutý hodváb.