NITRIA 2013, neskorý zber, červené suché víno, Vysoké pole

8.50

NITRIA  2013, akostné odrodové, červené, suché víno s chráneným označením pôvodu s prívlastkom neskorý zber

Zvyškový cukor: suché 

Vinohradnícka oblasť, rajón, obec: Malokarpatská, Skalický, Skalica
Hon: Vysoké Pole
Cukornatosť pri zbere: 22°NM
Obsah alkoholu: 12 %
Obsah kyselín: 5,22 g/l
Obsah zvyškového cukru:  1,9 g/l
Teplota skladovania: 10-15°C
Teplota podávania: 15-17°C
Zrecí potenciál: 4 roky
Limitovaný počet fliaš: 900

Farba, vôňa, chuť:
Víno je svetle purpurovej farby. Vôňa je karamelovo čokoládová doplnená ovocnými tónmi tmavého ovocia. Lahodne jemná chuť, harmonická pre svoj podiel ovocnosti, a sladkého tanínu. Víno je výnimočné pre svoju jemnosť a ľahký výraz.

Vhodné jedlo: Krémové polievky a smotanové omáčky

obsahuje siričitany

Krajina pôvodu : Slovenská republika

Popis

Nitria, odroda ktorá vznikla rovnakým krížením ako Hron, a predsa má iné vlastnosti a prekvapuje spotrebiteľa

Enológia: Vína z odrody Nitria majú charakter kabernetu, majú intenzívnu farbu, vysoký extrakt a obsah trieslovín. No táto kombinácia vyúsťuje do harmonickej chute. Vína majú perspektívu vývoja pri starnutí a sú vhodné aj na barikovú technológiu.svojou chuťou a intenzívnou farbou.

Pôvod a rozšírenie:  táto slovenská odroda vznikla v roku 1976 vo VÚVV v Bratislave, kedy Dorota Pospíšilová skrížila dve francúzske odrody Castets x Abouriou noir. Z tohto kríženia vybrala semenáčik, označený ako 3/8, ktorý sa osvedčil aj v poloprevádzkovom pokuse v PD Strekov. Spolu s odrodou Hron bol v roku 2004 prihlásený do ŠOS ÚKSUP a získala právnu ochranu. Od roku 2011 patrí k registrovaným odrodám viniča.

Fenológia: Nitria pučí veľmi skoro, preto je náchylná na jarné mrazy. Nie je odolná ani voči zimným mrazom. Dozrieva taktiež veľmi skoro, ale možno ho oberať aj neskôr, vydrží zdravé na kroch.

Agrobiológia: Nitria nie je veľmi náročná na pôdu, ale v hlbokých a teplých pôdach poskytuje vyššie úrody. Je odolná voči botrytíde, ale je citlivá na peronospóru a múčnatku. Je to rodivá odroda, poskytuje výnosy v rozmedzí 11-19 t/ha, cukornatosť sa pohybuje od 18-23 °NM. Koncentrácia kyselín sa pohybuje od 7,5 – 9 g/l.

 

Vysoké pole

história našej rodinnej firmy sa začala v roku 2001, keď Ján Gajda starší kúpil od pôvodných majiteľov vinohrad a starý vinohradnícky domček s pivnicou (tzv. búdu) v skalickej lokalite Vysoké Pole. Tento vinohrad patrí k najväčším a najstarším rodiacim výsadbám v Skalici. Na časti pozemku sú zachované staré 70leté rastliny miestneho klonu Frankovky modrej s názvom Lampart.V súčasnosti pestujeme odrody Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Modrý Portugal, Nitria, Rimava, Müller Thurgau, Chardonnay, Devín, Veltlínske zelené a Ryzlink vlašský. Celková rozloha vinohradu je takmer 7 hektárov.
Hospodárstvo časom prevzal Ján Gajda mladší, ktorý sa po štúdiu vinárskeho oboru Mendelovej univerzity v Lednici a praxi technológa vo vinárskej firme na Morave, vrátil naspäť do Skalice. V lete 2013 založil firmu Vysoké Pole.

Týmto názvom chceme vyjadriť úctu k miestu a miestnym tradíciám spracovania hrozna a výroby vína.

Ing. Ján Gajda (nar. 1984 v Skalici)
2002-2008 Mendelova univerzita
2007-2013 hlavný technológ vo firme Vinium a.s., Velké Pavlovice, ČR
2007 – Osvedčenie hodnotiteľa vína pre Štátnu poľnohospodársku a potravinársku inšpekciu, ČR
2009 – Osvedčenie špecializovaného hodnotiteľa pre senzorickú analýzu vína podľa ISO 8586-2
2010 – Člen Asociácie sommeliérov ČR
Účasť v hodnotiacich komisiách tuzemských i zahraničných súťažiach vína, napríklad AWC Vienna, Vinum Juvenale, Forum Moravium, Salón vín ČR a pod.

Ing. Eva Gajdová (nar. 1983 v Zlíně)
2002-2007 Mendelova univerzita
2007-2009 šľachtiteľka zeleniny na šľachtiteľskej stanícii firmy MoravoSeed a.s. v Lednici na Morave