Frankovka modrá rosé 2013, neskorý zber, suché, Vysoké pole

7.50

Farba, vôňa, chuť:
Korálovo ružová farba. Intenzívnu ovocnú vôňu zaistilo rýchle reduktívne spracovanie, pikantnosť prepožičala 70ročná vinica, sladkavá dochuť a plnosť tela je vďaka vysokej zrelosti a napokon sviežosť a šťavnatosť zariadila harmonická kyselina a jemné nasýtenie oxidom uhličitým pri fľašovaní.

Vhodné jedlo: grilovaná zelenina, bravčový steak s omáčkou zo zeleným korením

Vinohradnícka oblasť, rajón, obec: Malokarpatská, Skalický, Skalica
Hon: Vysoké Pole

Ocenenia:
Strieborná medaila – Biel Vinalia
Strieborná medaila – Nominačná výstava Viničné
Strieborná medaila – AWC Vienna
Zlatá medaila – Celoslovenská výstava vín v Skalici
Cukornatosť pri zbere: 21°NM

Zvyškový cukor: suché
Obsah alkoholu:  12,42 %
Obsah kyselín:  5,93 g/l
Obsah zvyškového cukru: 5,9 g/l
Teplota podávania: 7-12°C
Zrecí potenciál: 1 rok
Limitovaný počet fliaš: 2600

Krajina pôvodu : Slovenská republika

Popis

História našej rodinnej firmy sa začala v roku 2001, keď Ján Gajda starší kúpil od pôvodných majiteľov vinohrad a starý vinohradnícky domček s pivnicou (tzv. búdu) v skalickej lokalite Vysoké Pole. Tento vinohrad patrí k najväčším a najstarším rodiacim výsadbám v Skalici. Na časti pozemku sú zachované staré 70leté rastliny miestneho klonu Frankovky modrej s názvom Lampart.

V súčasnosti pestujeme odrody Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Modrý Portugal, Nitria, Rimava, Müller Thurgau, Chardonnay, Devín, Veltlínske zelené a Ryzlink vlašský. Celková rozloha vinohradu je takmer 7 hektárov.
Hospodárstvo časom prevzal Ján Gajda mladší, ktorý sa po štúdiu vinárskeho oboru Mendelovej univerzity v Lednici a praxi technológa vo vinárskej firme na Morave, vrátil naspäť do Skalice. V lete 2013 založil firmu Vysoké Pole.

Týmto názvom chceme vyjadriť úctu k miestu a miestnym tradíciám spracovania hrozna a výroby vína.

Ing. Ján Gajda (nar. 1984 v Skalici)
2002-2008 Mendelova univerzita
2007-2013 hlavný technológ vo firme Vinium a.s., Velké Pavlovice, ČR
2007 – Osvedčenie hodnotiteľa vína pre Štátnu poľnohospodársku a potravinársku inšpekciu, ČR
2009 – Osvedčenie špecializovaného hodnotiteľa pre senzorickú analýzu vína podľa ISO 8586-2
2010 – Člen Asociácie sommeliérov ČR
Účasť v hodnotiacich komisiách tuzemských i zahraničných súťažiach vína, napríklad AWC Vienna, Vinum Juvenale, Forum Moravium, Salón vín ČR a pod.

Ing. Eva Gajdová (nar. 1983 v Zlíně)
2002-2007 Mendelova univerzita
2007-2009 šľachtiteľka zeleniny na šľachtiteľskej stanícii firmy MoravoSeed a.s. v Lednici na Morave