BlankAndré cuvée, 2011 Akostné značkové, suché, biele víno, Miloš Máťuš

13.50

BlankAndré cuvée, 2011 Akostné značkové, suché, biele víno.

Víno je vyrobené bez použitia enzýmov, aromatických kvasiniek, chemickej stabilizácie.

Je to cuvée v ktorom prevláda Rulandské biele, doplnené Rizlingom rýnskym.

Máte pred sebou vyzreté biele vína burgundského typu s potenciálom na zrenie.

Toto víno bolo vyrábané klasickou , stredoeurópskou technológiou, ktorá vniesla do tohto

vína jedinečnosť, nostalgiu, konzervatívnosť a vďaka tomu je učené pre zvláštne príležitosti.

Charakteristika: Zlatožltá farba. Jemná, mäkká ale plná biskvitová vôňa s  tónmi  sladšieho vanilkového drievka. Chuť je plná, jemná, okrúhla a plne korešponduje s vôňou.. Dochuť je dlhšia,  s jemným pikantným záverom.
Cukornatosť: 23,5°NM

Šarža: L-09/13
potenciál zrenia: 3 – 4 roky pri skladovaní v teplote do 15 °C
Zrenie: nové dubové sudy

Víno NIE JE CHEMICKY STABILIZOVANÉ preto ho Skladujte v tme a v teplote  8 – 12 °C
Podávajte pri teplote 12 – 13 °C
Obsah alkoholu : 13 Obj.%
Obsahuje siričitany

Krajina pôvodu: Slovensko

Popis

Miloš Máťuš s manželkou sú pokračovateľmi vinohradníckej rodiny Máťušovcov, ktorá má v Rači zapustené hlboké historické korene.
Hospodária na cca 20 ha viníc. Hrozno na všetky vína si sami dopestovávajú a venujú mu nadštandardný pestovateľský servis. Hrozná sa nechávajú dozrieť do úplnej zrelosti, z ktorých sa vo veľkej prevahe vyrábajú prívlastkové vína alebo kvalitné akostné vína.

Vína vyrábajú prevažne klasickou metódou s výnimkou kontrolovaného kvasenia pri niektorých
bielych vínach. Po šetrnom spracovaní vína zrejú v nerezových tankoch, dubových alebo barikových sudoch. Vína na trh prichádzajú bez chemickej stabilizácie, takže majú priestor na zrenie aj vo fľaši.
Pri vhodnom uskladnení majú vína potenciál aj na niekoľkoročné vyzrievanie.

Ťažiskové odrody: Frankovka modrá, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Müller Thurgau.
Ďalšie pestované odrody: Veltlinske zelené, Tramín červený, Sauvignon, Rulandské biele, Rulandské šedé, André, Alibernet.
Cieľom vinárstva je vyrábať nie len vína s peknou vôňou, ale aj s hlbšou odrodovou chuťou, ktoré sú schopné poslúžiť na zdravie a pomôžu umocniť zážitok z chutného jedla a vína súčasne.