FIGY – naturálne sušené 500g

6.49

naturálne sušené figy 500g

  • neobsahujú síru
  • neobsahujú konzervačné látky
  • neosahujú prídavný cukor

Nutričné hodnoty

Jedna veľká čerstvá figa obsahuje: 0.48g bielkovín, 47 kalórií a 1.9 g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 148mg
Fosfor – 9mg
Horčík – 11mg
Mangán – 0.082mg
Meď – 0.045mg
Selén – 0.1µg
Sodík – 1mg
Vápnik – 22mg
Zinok – 0.1mg
Železo – 0.24mg
Vitamíny:
Niacín – 0.256mg
Kyselina listová – 4µg
Kyselina pantoténová – 0.192mg
Vitamín A – 91 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.038mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.032mg
Vitamín B6 – 0.072mg
Vitamín C – 1.3mg
Vitamín E – 0.07mg
Vitamín K – 3µg

skladovať na suchom a chladnom mieste

dátum doporučenej spotreby: 08/2018

Krajina pôvodu: Španielsko

Popis

sú plodmi Figovníka obyčajného (Ficus carica).

Z výživového i zdravotného hľadiska sú figy zaujímavé širokou škálou významných obsahových látok. Sú takpovediac energetickou bombou, ktorej sacharidová energia je sprevádzaná množstvom dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších zaujímavých látok. Čerstvá figa obsahuje až 82 % vody, 12-23 % cukrov, prevažne glukózu a fruktózu, 1,4 % bielkovín, 0,2 tuku, 0,5-4,2 % pektínov, málo vitamínu C, ale celú škálu vitamínov skupiny B, teda B1, B2, B3, B6, kyselinu pantoténovú, listovú a betakarotén. Figy sú tiež dobrými dodávateľmi minerálov, najmä draslíka, vápnika, horčíka, fosforu, železa a zinku. Sušením sa všetky látky viacnásobne skoncentrujú, a teda i obsah cukru sa zvýši na 50-77 %, bielkovín na 6 % a obsah vody klesne na 18 %. Figy sa hodia nielen na priamy konzum, ale i výrobu lekvárov, džúsov, vína, zákuskov, pridávajú sa do mnohých jedál a po upražení sa z nich pripravuje originálna káva. V Indii sa mladé figové listy jedia dokonca ako zelenina.

Figy sú však nielen chutnou a výživnou poživatinou, ale i liekom, a to nielen plody, ale prakticky celá rastlina. Plínius napríklad tvrdil, že figy varené vo víne sú najlepším prostriedkom k rozháňaniu nádorov a opuchov. Stáročnými tradíciami sa vyskúšalo a overilo liečebné i podporné pôsobenie plodov figovníka pri srdcovocievnych ochoreniach, chudokrvnosti, únave, ako močopudný prostriedok i prostriedok na zmäkčenie stolice. Odvar fíg v mlieku sa používa na liečbu kašľa, bolesti v hrudi i krku, pri prechladnutí, angíne, preťažení hlasiviek. Odvar z listov zasa pomáha pri bronchiálnej astme, chorobách obličiek, proti hlístam. Listy majú aj protizápalový účinok, preto sa prikladajú na rany a vredy. Maceráty listov vo vodke sa v Arménsku používajú dokonca na liečenie malárie. Japonci zasa objavili vo figových plodoch protirakovinové látky, pôsobiace preventívne i brzdiace rozvoj rakovinových buniek.