DULA 80g sušená, kandizovaná, bez síry a prídavných stabilizátorov

2.50

DULA 80 g

Marvellous quince succades – promote brain function and speed up the thinking process. They are also known as the lemon of the north for they contain four times more vitamins than apples.

Of all the succades, quince are amongst the richest for they contain vitamins C , B1, B2, B3, magnesium, iron, potassium, calcium. The vitamin C in 100 g of our succades is equal to 39% of the average daily requirement for the human body. Quince has a positive impact on the psyche, it peps you up, improves your mood, reduces headaches, strengthens the heart, liver and stomach; and improves the appetite.

This sweet and sour fruit is ideal for relieving the symptoms of nausea, arrhythmia, gastroenteritis, and colitis. Quince is recommended for occupations that involve radioactivity for they are able to attract and eliminate radioactivity from the body

What makes Nature Gift Succades exceptional?

We make our succades from chemical-free fruit that we grow ourselves. Our careful drying process takes place in two separate stages which together span 14 days!!! At the heart of our process is a low temperature and a slow and natural technique where the acid and ferment content converts 100% of sucrose into glucose and fructose.

This allows us to retain the anti-oxidising properties that dried fruit contains. The careful preparation of the fruit retains its delicate flavour. You too can become an expert in the flavour of succades, enjoy them together with us!

Contains: quince and sugar. Store in a sealed container in a dark place for up to a year.

SUŠENÁ KANDIZOVANÁ DULA

zloženie: plody – dula,  cukor

Minimálna trvanlivosť : 11.11.2017

Nutričné hodnoty na 100g hmotnosti :

fruktóza 20g, glukóza 25g, sacharóza 3g, bielkoviny 0,4g, tuk 0,2g

Energetická hodnota na 100g : 200 kcal/800 kJ

Hmotnosť : 80 g

Skladovať na suchom mieste pri izbovej teplote!

Výrobca: Nature Gift SIA, Litva

Popis

Dula – zabudnuté ovocie našich babičiek

Dula je dnes už považovaná skôr za netradičné ovocie, ktoré sa potichu vytratilo z našich kuchýň.


Foto: Shutterstock

Dula je menší opadavý strom a pochádza z teplých oblastí juhozápadnej Ázie. Dule sa bežne pestujú hlavne v teplých oblastiach strednej a južnej Európy, kde sú letá dostatočne dlhé a horúce, aby plody mohli dozrieť. U nás je ich pestovanie rozšírené hlavne v južnejších okresoch Slovenska. Môžete ich nájsť zasadené v starých záhradách alebo vinohradoch. Možno ich poznáte skôr pod ľudovými názvami ako gdula, guňa alebo bižalma. Dule ľudia pestovali zrejme ešte pred jabloňami a u starovekých grékov bola dula rituálnym darom na svadbách, ako symbol zdravia a plodnosti. Latinské rodové meno dule pochádza z jej gréckeho názvu kydónske jablko (kydonion malon) podľa starovekého krétskeho prístavu Kydonia.

 Dula je príbuzná jabloní a hrušiek. Má rada teplé slnečné stanovište, pôdu bohatú na živiny a tiež dostatok vlahy. Jej pestovanie je pomerne nenáročné, pretože nezvykne trpieť žiadnymi chorobami ani škodcami. Dula kvitne až v druhej polovici mája, takže neskoré jarné mrazy ju zvyčajne nepoškodia. Mladé stromčeky začínajú rodiť veľmi rýchlo, prakticky už druhý rok po výsadbe. Plody majú v závislosti od kultivaru buď hruškovitý alebo jablkovitý tvar a za surova sú prakticky nejedlé, pretože sú veľmi tvrdé a trpké. Dule jablkovitého tvaru sú považované za chutnejšie a majú jemnejšiu dužinu.

Plody sú najskôr zelené, až neskôr pri dozrievaní sa ich farba zmení na výrazne žltú. Dozreté plody sú pekné veľké, majú jemné plstnaté chĺpky a intenzívne voňajú. Dule oberáme na jeseň čo najneskôr, ale ešte pred príchodom prvých mrazov, aby nenamrzli (niektoré zdroje uvádzajú naopak, zber až po prvých mrazoch). V našich zemepisných šírkach je to spravidla koncom októbra alebo začiatkom novembra. V dobrej suchej pivnici alebo komore vydržia nepoškodené plody veľmi dlho. Dozreté plody sú veľmi aromatické a iste sa mnohí z nás pamätajú, ako ich naše babičky dávali do skríň medzi bielizeň ako prírodný deodorant a odpudzovač molí.

Dule sú výborným zdrojom vitamínu C a tiež ďalších nášmu zdraviu osožných látok (obsahujú sacharidy, najmä fruktózu, tiež ovocné kyseliny, pektíny, triesloviny, aromatické silice a minerálne látky ako draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Významný je hlavne obsah pektínu, vďaka ktorému sa dule pridávajú aj do džemov z iných druhov ovocia, ktoré obsahujú málo pektínu. Dula sa tiež odjakživa používala aj v ľudovej medicíne. Sušené plody sú výborné pri žalúdočných problémoch a tiež proti hnačke. Tepelne spracované plody sú vhodné na zlepšenie trávenia a upokojenie žalúdka. Majú mierne laxatívne účinky a obsahujú vlákninu, ktorá je prospešná pre črevá.V Portugalsku toto ovocie nazývajú „marmelo“ a práve od neho je odvodený aj názov marmeláda. Plody dule sa najčastejšie využívajú na výrobu kompótov, džemov, želé, muštu, ale aj vína a destilátov. Obľúbenou pochúťkou je aj tzv. dulový syr. Recepty nájdete hlavne v starších kuchárskych knihách.