Bravčová masť, domáca 333g

3.00

Domáca bravčová masť.

Zloženie : bravčová slanina

neobsahuje žiadne prídavné látky

Skladujte: v tme, pri teplote 0°C + 4°C, relatívna vlhkosť vzduchu 65% – 85 %

belenie v skle : 333 g

vyrobené a vypestované na Slovensku

 

Kategórie:

Popis

Klasická domáca bravčová masť.

Napriek tomu, že o tukoch sa píše predovšetkým v negatívnych súvislostiach, sme v našich domácnostiach zvyknutí využívať maslo, oleje i margaríny. Či už je favoritom slnečnicový, olivový alebo repkový, olej sa stal nevyhnutnou súčasťou slovenského varenia. Nový trend však ukazuje, že ho gazdinky začínajú nahrádzať pravou ľudovou klasikou. Bravčová masť kedysi patrila k základnej výbave a dnes sa opäť dostáva do popredia.

Doba sa zmenila, namiesto dlhých hodín ťažkej fyzickej práce sme si zvykli na nekonečné sedenie v kanceláriách a za počítačmi. Modernému človeku chýba pohyb a keďže tuky obsahujú dvakrát viac kalórií ako cukry a sacharidy, stali sa pre nás akýmsi strašiakom. No zabúdame, že sú mimoriadne dôležité pre správne fungovanie ľudského organizmu. Sú zdrojom energie stavebných látok pre bunky a ďalších metabolitov, ktoré sa spolu s nimi vstrebávajú trávením. Práve z týchto dôvodov zvyčajne siahame po olivovom oleji, ale ani ten sa nedá použiť na všeto.

Na vysmážanie to pravé.

Ak plánujete vysmážať, nebojte sa siahnuť po bravčovej masti. Jej hlavnou zložkou je kyselina olejová, vďaka ktorej má vyšší bod prehriatia bez zmeny kvality, a teda sa neprepáli tak rýchlo ako rastlinné oleje. Prekonať ju v tomto ohľade môže len olej zo špeciálne vyšľachtenej slnečnice, ktorý znesie aj vyššiu teplotu, ale ťažko ho zoženiete a rafinovaný olivový olej je nevýhodný svojou cenou. Nesporným pozitívom taktiež je, že masť sa dá skladovať pomerne dlho bez pridania zbytočných chemických látok. Okrem toho dodá vašim rezňom chutný podtón, čo vám dosvedčí nejedna gazdinka.