MED horský medovicový RAW

13.00

Horský lesný medovicový MED RAW  0,7 l / 1kg

pochádza zo včelnice z Tatranského národného parku v nadmorskej výške 864 m.n.m.

Produkt včelárskej rodiny.

Dátum minimálnej trvanlivosti 11/2021

Krajina pôvodu : Slovenská republika, Tatranský národný park

HORSKÝ PRODUKT

Katalógové číslo: 2015001 Kategórie: , , ,

Popis

Tatranský medovicový med je horským produktom včely medonosnej.

Na 1 kg medu je potrebných 2560 včiel, ktoré nalietajú 400.547 km a navštívia 4.000.000 rastlín.

Medovicový med má v porovnaní so skupinou kvetových medov tmavšiu – červenohnedú, tmavohnedú, niekedy až čiernu farbu z ľahkým odtieňom zelenej.

Vzácnym ho robí aj jeho nedostupnosť a obrovská závislosť od prírodných podmienok a počasia. Medovicového medu je najmenej zo všetkých medov. Často ho vykupujú Nemci, ale aj napríklad Arabi, pre veľkú popularitu. Hlavnou odlišnosťou medovice od ostatných medov, čo sa týka zloženia, je nadmerný obsah minerálov a vitamínov. Ľudovo povedané – jedna kávová lyžička medovicového medu obsahuje toľko minerálov a živín, koľko sa skrýva v 2-4 lyžičkách bledého medu.

 

Včela zbiera nektár alebo medovicu. Med je zmes cukrov (fruktóza 38 %, glukóza, 31 %, sacharóza 1 % a iné sacharidy 9 %), vody, a iných zložiek. Okrem toho obsahuje aj organické kyseliny – jablčnú, vínnu, citrónovú, aminokyseliny (prolin, kyselinu glukonovú, lyzín), enzýmy (glukozooxidáza, diastáza, invertáza), vitamíny C a B, veľké množstvo minerálnych látok draslík, vápnik, sodík, horčík, železo, meď, kobalt, zinok, jód, fluór a hormóny (acetylcholín, noradrenalín, adrenalín)

Zložky obsiahnuté v mede urýchľujú produkciu slinných žliaz, poskytujú enzýmy na trávenie potravy. Výborne pôsobí med aj pri ochoreniach pečene. Med urýchľuje aj liečenie vredového ochorenia dvanástorníka a žalúdka.

Med je veľmi ľahko stráviteľný, rýchlo vniká do krvi a oslobodzuje žalúdok od náročného trávenia. Pôsobí účinne pri chorobách obličiek a močových ciest, pri žltačke, obličkových a žlčníkových kameňoch a pri liečbe ženských chorôb.

Pôsobí ako protijed na kofeín, alkohol a tabletky proti bolestiam hlavy.

Jedna lyžička medu znižuje obsah alkoholu v krvi o 18% až 40%.

Med tiež lieči a čistí špinavé rany, pričom predchádza ich hnisaniu, otvorené rany na nohách, obarenia, zmierňuje bolesti a dochádza k rýchlejšiemu hojeniu rán bez hnisania a zanechania jaziev.

Vďaka vysokému obsahu cukru ničí baktérie procesom nazývaným osmolýza.

Med sa používa aj ako zdroj okamžite využiteľnej energie (rýchlo sa vstrebáva a zlepšuje biologickú dostupnosť látok) alebo na posilnenie imunitného systému, či pri udržaní dobrej duševnej kondície – potláča napätie, zmierňuje nervozitu, nechutenstvo.

Prirodzenou vlastnosťou medu je kryštalizácia, ktorá je známkou jeho pravosti.

Existuje viacero druhov medov, repkový, kvetový (obsahuje najviac peľu, preto nie je vhodný pre alergikov), agátový, lipový, a  medovicový – horský, ktorý neobsahuje peľ, preto je vhodný pre alergikov a obsah minerálov a vitamínov je v ňom najvyšší.

Ďalšie informácie

Hmotnosť 1 g