Jedľová medovica, RAW edícia sultán 950g

15.99

Nnajkvalitnejší  medovicový med na svete na obdobie 2009-2011.

uznala svetová včelárska organizácia APIMONDIA. Na svojom konte má viaceré  svetové uznania kvality. Vyznačuje sa najmä svojou lahodnou chuťou, nádhernou tmavou farbou a vôňou. Ak ste niekedy v prírode alebo pri nejakom strome a vidíte na zemi pod stromom lesklé lepkavé kvapky, ide o produkt, z ktorého včielky vyrábajú medovicový med. Tento med konzumujú aj ľudia, ktorým  peľové  prímesi v iných medoch spôsobujú alergiu. Pri tomto mede sa väčšinou takého alergické reakcie nevyskytujú. Pod označením jedľová medovica sa predáva len med, ktorý spĺňa náročné  požiadavky:   chuť, farbu, elektrovodivosť, obsah vody, nemá prímes iného medu. Med sa predáva v takom stave v akom sa odoberie od včiel.

  • čistý prírodný produkt
  • bez akýchkoľvek úprav alebo prídavných látok
  • jednodruhový produkt
  • jeden z najkvalitnejších tmavých medov
  • vysoká antibakteriálna aktivita
  • obsahuje veľmi veľké množstvo minerálov a stopových prvkov
  • nespôsobuje alergiu na peľ

 

Popis

unikátny jednodruhový med

ktorý produkuje spoluprácou voška a včela. Jedná sa  o jedľovú medovicu najvyššej kvality, ktorej šarža  bola daná ako dar pre sultána štátu Terengganu. Tento med bol jediným zástupcom z Európy. Takto kvalitný med používame len na reprezentatívne a výstavne účely.

Medovica nepochádza z nektáru kvetov ako ostatné medy. Vytvárajú ho včely zo sladkej šťavy, ktorú produkujú vošky. V prípade jedľovej medovice ide o vošku – Medovnica jedľová / Cinara pectinatae/ čeľaď Lachnidea. Tieto vošky sa živia nabodávaním vetvičiek jedlí a saním ich šťavy. Ich metabolizmus nedokáže spracovať niektoré zložky tejto šťavy, ktoré neskôr vylučuje vo forme sladkých kvapiek, ktoré včely znášajú do úľa a vyrábajú z nich med. Ak je v čistom stave, nepomiešaný s inými druhmi medu, vtedy neobsahuje peľové zrná a je vhodný pre ľudí s alergiou na peľ. Výskum SAV- Ústav zoológie dokázal, že jeho antibakteriálna aktivita je oveľa vyššia ako pri najkvalitnejšom medicínskom mede Manuka a je na medicínske účely vhodnejší. Jedľová medovica sa nedá vyprodukovať každý rok. Závisí to od vhodných klimatických podmienok a od schopností vošky rozmnožiť sa v čo najväčšom množstve. Sú tu kvalitné jedľové porasty, hlavne v pohorí Čergov. V prípade, že tieto začnú medovať, včielky už nemajú iný zdroj znášky a prinášajú len čistú jedľovú medovicu. Včelstvá v čase, keď je znáška z jedlí, sú umiestnené hlboko v jedľových lesoch a tak ich nepriamo nútime, aby prinášali veľmi čistý jednodruhový med.