Popis
Jahňacina – jahňacie mäso vo vlastnej šťave.
Jahňacina je veľmi zdravý druh mäsa so širokou škálou základných živín. Obsahuje výrazné množstvo protizápalových omega-3 mastných kyselín aj kyseliny olejovej pre zdravé srdce, ktorú najčastejšie prijímame v olivovom oleji.
Jahňacie mäso je ľahko stráviteľné, a preto sa spolu s kuracinou a králičím mäsom odporúča aj malým deťom medzi prvými mäsovými príkrmami. Vhodné je aj pri diétach, problémoch s tráviacim systémom, zvýšenom cholesterole. Z dôvodu obsahu ľahko vstrebateľného železa sa odporúča aj anemikom. V mäse z jahniat sú zastúpené aj vitamíny skupiny B, priaznivo ovplyvňujúce fungovanie nervového systému a metabolizmus. Za zmienku stojí aj obsah zinku, draslíka, vápnika a fosforu. O vyššiu spotrebu jahňaciny by sa mali postarať športovci, pretože im nezanedbateľným množstvom kreatínu pomáha zlepšovať výkon.
Welfare hospodárskych zvierat v rámci ich chovu a starostlivosti o ne definuje podmienky, v ktorých sa zvieratá môžu prirodzene správať a nie sú vystavované fyzickej a psychickej nepohode, chorobám, strachu a stresu. To zároveň znamená, že majú dostatok primeranej výživy a netrpia smädom a hladom. Žijú v priestore, v ktorom sa cítia prirodzene a dokážu v ňom uplatňovať správanie, ktoré je im vlastné.
Dodržiavanie welfare zvierat je pre nás mimoriadne dôležité. Naše zvieratá majú zabezpečený dostatok pohybu na pastvinách a vo výbehoch (aj v zime). Ustajnené sú s dostatočným prívodom vzduchu, dostatkom svetla, dostatkom priestoru na pohodlný oddych a dobrým prístupom k napájacej vode. Chované sú bez týrania a stresu. Voči stresu nie sú vystavené ani vďaka nedostatku nevyváženého kŕmenia, ani skupinových chovov zvierat, v ktorých si tieto zvieratá navzájom ubližujú. Zvieratá sa porážajú priamo na mieste, kde sa chovajú, alebo sú prevážané len na minimálne vzdialenosti, čím je takisto ich stres minimalizovaný.