Sladká Žitavská paprika CHOP (Capsicum tetragonum) 75g

2.49

ŽITAVSKÁ PAPRIKA koreninová je prvým slovenským výrobkom oceneným značkou kvality EÚ CHOP „Chránené označenie pôvodu“.

Viac ako storočná tradícia pestovania a spracovania koreninovej papriky v Podunajskej nížine zaručuje tomuto produktu výnimočnosť a vysokú kvalitu. Jedinečnosť spočíva v tradičnom pestovaní a spracovaní, ale hlavne v typickej a ničím nenapodobniteľnej oranžovo-červenej farbe, ktorú paprika získava v poslednej fáze mletia na tzv. vyfarbovacom kameni. Žitavská paprika má sviežu vôňu po zelenine s nádychom kapie, je výrazne sladká a jedlám dodáva unikátnu chuť, vôňu i farbu.

Balenie : ochranná fólia

Hmotnosť : 75 g

Kategórie:

Popis

Sladkú papriku môžeme u nás nájsť doslova v takmer každej kuchyni, pretože je známa ako dochucovadlo mnohých jedál. Najvšestrannejšie využitie má táto korenina v Maďarsku, kde je dokonca považovaná za národnú koreninu. Sladkú papriku však využívajú ľudia na celom svete.

Charakteristika sladkej papriky

Pôvod sladkej papriky siaha až do Turecka, jej názov je však zásluhou našich južných susedov. So sladkou paprikou sa najčastejšie stretávame v jej práškovej podobe, ktorá sa pripravuje zo sušených plodov, kedy je možné získať jej najintenzívnejšiu chuť. O tom, či výsledný prášok bude ostrý alebo nie, rozhoduje množstvo použitých semien. Zaujímavosťou je, že štipľavosť papriky môžeme spozorovať aj očami. V tomto prípade platí jednoduchý vzorec, čím je prášok svetlejší tým je pálivejší.

Účinky sladkej papriky

Červená sladká paprika je predovšetkým zdrojom vitamínu C, ktorý ľudskému telu chýba najmä v zime. Jej hrejivé účinky napomáhajú pri liečbe prechladnutia. Hovorí sa, že paprika urýchľuje metabolizmus, teda môže byť nápomocná aj pri chudnutí.

Využitie sladkej papriky v kuchyni

Sladká paprika je známa ako tradičná korenina maďarského gulášu. Je však často využívaná pri dusení rôznych druhov mäsa. Pridáva sa aj do rôznych pomazánok, chuťoviek či iných pokrmov. Jej jedinečná chuť sa hodí aj do omáčok k morským plodom, garnátom, homárom či krabom.