Slovenský cesnak naturál 250g

4.00

Pravidelnou konzumáciou slovenského cesnaku posilníte obranyschopnosť svojho slovenského organizmu!

Cesnak kuchynský je cibuľovitá bylina. Cibuľa je zložená z niekoľkých dužinatých strúčikov, ktoré sú prekryté spoločným bledým obalom. Listy má ploché, žliabkovité a jeho listnatá stonka je vysoká asi 30 až 80 cm. Pestuje sa nielen v záhradách ale i na poliach. Zámena s inou rastlinou neprichádza do úvahy pre jej ľahkú identifikáciu .

Cesnak – (Allium sativum ) je priateľom imunitného systému, najmä ak sa konzumuje surový. Cesnak je prírodné antibiotikum, ktoré má silné antibakteriálne vlastnosti, obsahuje veľa antioxidantov, pôsobí proti vírusom a hubovým ochoreniam.

Vypestované tradičný spôsobom na SLOVENSKU bez striekania a chémie

Popis

Cesnak kuchynský (Allium sativum )

História:

Cesnak už v minulosti patril k najúčinnejším liečivým bylinám. Za jeho domovinu sa považuje asi Sin-ťiang v Strednej Ázii a za prarodičov divo rastúci cesnak v Ťan-šane a v povodí rieky Syrdarja. Môžeme povedať, že Stredná Ázia bola zrejme jeho prvotným vývojovým centrom. Do Číny sa dostal azda s kočovnými Mongolmi a už r. 2000 pred. n. l. sa v nej pestoval vo veľkom.
Za druhé vývojové centrum sa pokladá Stredomorie. Už klasické národy vedeli liečebne oceniť aj divo rastúce druhy, považovali ich za prostriedok proti čarom a svojho nositeľa mali chrániť proti rezným a bodným ranám. Pestovaný cesnak sa pokladal za univerzálny liek a prostriedok podnecujúci vtip i bojovnosť. Rímsky vojaci ho dostávali na povzbudenie bojového nadšenia – skôr sa v tom však skrývalo podvedomé hygienické opatrenie. Ako liečivo a profylaktický prostriedok mal znamenitú povesť aj u tzv. biblických národov, najmä v Egypte, kde ho vraj dávali robotníkom pri stavbe pyramíd (azda aj ako prevenciu proti epidémiám).

Súčasnosť:

Cesnak kuchynský sa sadí na jeseň a to tak, že jednotlivé vysušené hlavy cesnaku sa rozoberú na jednotlivé strúčiky (nie nožom, aby sa neporušil samotný struk cesnaku) a po jednom sa sadia do pripraveného riadku vzdialené od seba asi 10-15 cm. Zber cesnaku prebieha v období Jún – Júl a to tak, že jednotlivé cesnaky sa vytrhávajú zo zeme, zviažu sa do zväzkov a nechávajú sa usušiť napr. na povalách alebo v dobre vetrateľných priestoroch.

Obsahové látky:

Čerstvá neporanená cibuľa cesnaku obsahuje nevonný, antibiotický neúčinný sírny aliín, ktorý sa pri rozotieraní pomocou enzýmu aliinázy mení na nestabilný medziprodukt – kyselinu alylsulfénovú a potom na alicín, ktorý má silný cesnakový pach a vysokú účinnosť proti chorobám zapríčineným baktériami a nižšími hubami.
Obsahové látky: aliín, alicín, cysteín, cystín, metioním, deoxyaliín, vitamíny A, B1, B2, C, D, a iné organické látky, jód, sacharidy, pektíny či minerálne soli.

Použitie:

Cesnak má mnohostranné použitie: v domácnosti ho používame nielen v surovom stave ale aj na varenie, ako prísadu do obľúbených jedál. Na liečebné použitie ho používame hlavne pre jeho antibakteriálne účinky. Priaznivo ovplyvňuje črevnú flóru, pôsobí proti jedovatým splodinám ako detoxikans, proti kŕčovo, ovplyvňuje tvorbu a vylučovanie žlče, pôsobí aj na črevné parazity, je podporným prostriedkom proti infekčným ochoreniam. Ďalej pôsobí proti zvýšenému krvnému tlaku, pri artérioskleróze , aplikuje sa pri paradentóze i na mokvavé rany.

Zdroj: Atlas liečivých rastlín a lesných plodov.