Popis
Kefírové zrná majú veľmi priaznivé účinky, ktoré boli dokázané aj vedeckými štúdiami. Tibetské kefírové mlieko priaznivo pôsobí na ľudské zdravie a má nasledovné účinky:
- mimoriadne stimuluje výkonnosť imunitného systému,
- zvyšuje odolnosť voči vírovým ochoreniam,
- zamedzuje hnitiu potravy v tráviacom trakte,
- zabraňuje zápche a veľkej plynatosti,
- zamedzuje premnoženiu kvasiniek a baktérií,
- môže riešiť aj rôzne kožné problémy jeho externým použitím priamo na pokožku (ekzémy, vyrážky, iné)
- a môže mať aj pozitívny vplyv na rôzne neprenosné civilizačné ochorenia.
Čo je na kefírovom mlieku tak dobré?
zamedzuje zhromažďovaniu a hnitiu potravy v črevách, odkysluje organizmus (i keď je chuťovo kyslý , vyvoláva zásaditú reakciu organizmu) , produkuje enzymy , ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky , rozkladá ťažko stráviteľné látky (rozkladá napr. laktózu v mlieku a preto ty pre koho je mlieko ťažko stráviteľné , nemávajú s mliečným kefírom problémy). V tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať s rôznymi nežiadúcimi premnoženými kvasinkami, baktériami a virmi, stimuluje imunitný systém.
Typické zloženie klasického mliečného kefíru:
Lactobacilli
Lb.acidophilus | Lb.brevis | |
Lb.cellobiosus | Lb.delbrueckii subsp. bulgaricus | |
Lb.parakefir sp. nov | Lb.lactis | |
Lb.fructivorans | Lb.helveticus subsp. lactis | |
Lb.kefiri | Lb.kefiranofaciens | |
Lb.plantarum | Lb.plantarum | |
Lb.paracasei subsp. paracasei | Lb.delbrueckii subsp. actis | |
Lb.hilgardii | Lb.kefir granum sp. nov | |
Lb.casei subsp.rhamnosus | Lb.casei subsp.pseudoplantarum | |
Streptococci / lactococci
Lactococci lactis subsp. lactis | Lc. lactis var. diacetylactis | Lc. lactis subsp. moris |
Streptococci salivarius subsp. thermophilus | Strep. lactis | Enterococcus durans |
Leuconostoc cremoris | Leuc. mesenteroides |
Kvasinky
Candida kefir | C.pseudotropikalis | C.rancens |
C.tenuis | Kluyveromyces lactis | Kluyveromyces marxianus var. marxianus |
K.bulgaricus | K.fragilis / marxianus | Saccharomyces subsp. Torulopsis holmii |
Saccharomyces lactis | Sacc.carlsbergensis | Sacc.unisporus |
Debaryomyces hansenii | Zygosaccharomyces rouxii |
Acetobakterie Acetobakter aceti A.rasens
viac na : http://e-umami.sk/mliecny-kefir-a-kefirove-zrna-tibetan-mushroom/?v=7e2e743ffc3a