Králik v kuchynskej úprave – domáci chov, 100g / 0,80 eur

0.80

Králičie mäso je možné objednať v priebehu celého roka.

Krajina pôvodu: Slovenská republika

Plemeno :

celý králik sa pohybuje vo váhe cca 2-3 kg

Cena : za 0,1 kg váhy v surovom stave s kosťou

Popis

Králičie mäso je nielen chutné, ale aj zdravé.

Mäso králika domáceho patrí medzi nízkokalorické potraviny, lebo 100 gramov tohto produktu obsahuje len 550 až 600 kJ (bravčové mäso až do 500 kJ). Má nízky obsah tukov (iba 6 až 8 g zo 100 g jedlého podielu, zatiaľ čo bravčové mäso až do 30 g).

Okrem toho prednosťou králičieho mäsa je tiež nízky obsah cholesterolu (asi 2,5-krát nižší ako mäso kurčiat alebo teľacie mäso), ale najmä obsahuje málo purínových látok. Obsahuje tiež dôležité vitamíny PP a B1, z minerálnych látok predovšetkým vápnik a železo. Je preto súčasťou rôznych diét, najmä redukčných, pri rekonvalescencii, pri chorobách zažívacieho traktu a žlčníka. Aj pre zdravých ľudí predstavuje hodnotnú zložku zdravej výživy. Napriek týmto vzácnym nutričným hodnotám klesla u nás spotreba králičieho mäsa oproti roku 1989 viac ako o polovicu. Mäso králika pripravujeme pečením, dusením, varením, vyprážaním a grilovaním, a to samostatne, no tiež s rôznymi plnkami, prílohami a koreninami.

Existuje veľa receptov národných kuchýň, ktoré si našli miesto i v našich domácnostiach a gastronomických zariadeniach. Toto mäso je obľúbené najmä vo Francúzsku, kde ho pripravujú často pečením s cesnakom a horčicou i s plnkou z vnútorností a šampiňónov, dusením na keli alebo s hráškom. Na podlievanie používajú víno. V Taliansku je pochúťkou predovšetkým králičie ragú. Pritom sa mäso nakrájané na kocky dusí s pridaním cibule, cesnaku, olív, mrkvy a korenín, a podlieva sa vínom. V Španielsku sa pripravuje na galicijský spôsob – dusením s rajčiakmi a slaninou a tiež na katalánsky spôsob ako vyprážaný. Maďari zhotovujú zo stehien chutný paprikáš a perkelt so smotanou i haluškami. V Rakúsku robia z králičej pečene a mäsa chutnú paštétu. V Srbsku je obľúbeným spôsobom dusenie králika s rajčiakmi a zeleninovou paprikou a tiež na hubách.

U nás sa pripravuje najmä tradičným pečením, dusením a vyprážaním.