Vajíčka z domáceho voľného výbehu – “ Super Potravina „

0.30

Ak sliepky majú voľný výbeh a  nie sú kŕmené zmeskami s obsahom antibiotík a  GMO kukuricou či sójou….je predpoklad, že znesú aj zdravé vajcia.

Vajcia z domáceho chovu s voľným výbehom sú “ Super Potravina “ ktorá tisícky rokov nezmenila svoj obsah a ekologický  biodegradovateľný obal.

Popis

Slepačie vajcia majú prirodzene vysokú výživovú hodnotu. Obsah jednotlivých živín vo vajciach sa dá  ovplyvniť zložením kŕmnej zmesi, ktoré nosnice dostávajú, čím sa z nich stávajú funkčné potraviny. Poznáme napríklad vajcia so zvýšeným obsahom kyseliny dokozahexaénovej (DHA), omega-3 polynenasýtenej mastnej kyseliny, ktorá je dôležitá pre vývoj mozgu, dobrý zrak, zdravé srdce a niektoré ďalšie telesné funkcie. Takýmto spôsobom sa napríklad veľmi úspešne zvyšuje aj koncentrácia vitamínu E, jódu a selénu.

Každé vajce sa skladá zo škrupiny, bielka  a žĺtka. Priemerné slepačie vajce váži asi 60 gramov, z čoho asi 10 % predstavuje škrupina, 60 % bielok a 30 % žĺtok. Vaječný bielok pozostáva prevažne z vody (cca 90 %) a bielkoviny (cca 10 %), zatiaľ čo vaječný žĺtok pozostáva až z 50 % z vody a ďalšími zložkami sú tuky (31 %) a bielkoviny (16 %).  Žltooranžovú farbu žĺtka spôsobujú karotenoidy (hlavne luteín a riboflavín), ktoré patria medzi prírodné farbivá s antioxidačným účinkom. Tieto farbivá nosnice prijímajú v krmive, takže, pokiaľ konzumujú i zelené rastliny, ich žĺtky majú  výraznú žltooranžovú farbu.

Hlavné živiny vo vajciach

Od prírody je vajce miestom, kde sa vyvíja nový život. Preto je bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Vaječná bielkovina je plnohodnotná a ľahko stráviteľná. Hlavné živiny vajec sú vitamín D, vitamín B12, folát a selén . Je potrebné vyzdvihnúť najmä pomerne vysoký obsah vitamínu D vo vajciach, pretože poznáme len málo potravinových zdrojov tohto vitamínu.

V priebehu skladovania a spracovania vajec sa mení ich nutričná hodnota. Bielkoviny sú relatívne stabilné a ich obsah sa nemení, rastie iba množstvo voľných aminokyselín. Pri nevhodnom skladovaní dochádza k oxidácii nenasýtených mastných kyselín. Najväčšie straty nastávajú pri tepelnej úprave, kedy sa ničí 10 až 50 % vitamínov.

Energetická hodnota vajca závisí od jeho celkovej veľkosti a veľkosti žĺtka, na ktorý pripadá až 75 % využiteľnej energie. Priemerné vajce (cca 60 g – M) má energetickú hodnotu 332 – 387 kJ. Vďaka vysokej výživovej hodnote patria vajcia medzi najhodnotnejšie potraviny.